10.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 24 gener 2022
Servereta amb Xisco Muñoz, Foraster, glosador manacorí
Servereta amb Xisco Muñoz, Foraster, glosador manacorí
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Demà glosadors de diferents indrets dels Països Catalans celebraran a Felanitx la seva trobada anual, la primera des de l’inici de la pandèmia. El festival “12 Hores de Glosa” arriba a la vila en la seva tretzena edició, la cinquena ja a Mallorca, amb un programa prou atractiu que omplirà de cançó improvisada els carrers i bars del poble. “Just d’inscrits ja podem dir que són unes 12 hores molt ben rebudes”, declara na Maribel Servera Matamalas, Servereta, tal vegada la glosadora més cèlebre del panorama illenc i una de les organitzadores de l’esdeveniment. Més d’un felanitxer la recordarà del pregó del Cosso 2014, que pronuncià en forma de glosa. “Esperam molta afluència”, diu amb optimisme.

La jornada s’encetarà a les onze del matí “amb una benvinguda, una petita mostra a la plaça de sa Font. Actuaran els Glosadors de Mallorca, els menorquins, els valencians i els catalans. La idea és presentar la manera de glosar de cada territori”, explica na Maribel.

A un món tradicionalment masculí, na Maribel encara és una excepció. “Tot i que durant l’etapa d’acostament a la glosa, la proporció home-dona és d’un 50 %, a l’hora de pujar dalt l’escenari moltes dones es fan enrere: aleshores baixa al 20 %. Sempre ha estat un món d’homes, la glosa era una cosa de nit i taverna. Però les dones, des de les cases, eren grans transmissores de cançons populars”, aprofundeix. Precisament de la relació de la glosa amb temes socials com ara el feminisme se’n xerrarà a la taula rodona “Glosa i tabú”, a partir de les 12.30 a la Casa de Cultura. Hi acudiran Josep Vicent Frechina, periodista i escriptor estudiós de la cultura mediterrània i especialment de la glosa, i Maialen Akizu Bedigain, bertsolari –així es diuen els glosadors a Euskal Herria– des de nina i professora de l’Associació Bertsozale de Guipúscoa. “A Euskadi omplin estadis amb fins a 15.000 persones. Són capdavanters en glosa a escala mundial”, conta Maribel amb admiració. “Hi ha una cosa en comú entre la glosa mallorquina i la basca, i és que no hi participa cap instrument. Temàticament, també hi ha semblances, però diria que ells estan molt més avançats. Xerren de tot allò que et puguis imaginar. Aquí els tenim com a referent, perquè vulguis o no hi ha temes que aquí no podem treure. Ni el públic ni els glosadors mateixos estam preparats”, reflexiona. “Allà la glosa té presència a les escoles: això és el que ens agradaria aquí”. Com altres activitats culturals que després de dècades de declivi van trobant el seu lloc dins la societat illenca, la glosa cerca també el seu pes específic. A més d’una indubtable capacitat d’eixamplar l’ús i gaudiment de la llengua, la glosa pot constituir una eina molt potent per al pensament crític i la reflexió dels joves.

A partir de les 16 h començarà la part més popular i festiva de les 12 hores de glosa: el correbars. “Per mor de les normes COVID no podrem ser tots al mateix bar, de manera que ens anirem repartint per repartir així també la gent”, explica na Maribel. “Aquesta és la part més informal, més de bauxa de l’esdeveniment. A diferència de l’actuació del matí, més formal i dalt d’un escenari, aquí glosarem a peu de carrer i qui vulgui podrà glosar amb nosaltres”.

“Ja haurem pres qualque cervesa més que al matí…”, bromeja Miquel Servera, en Boireta, el glosador felanitxer artífex de l’arribada del festival al poble. “La idea és mesclar les tonades i estils de cada territori, explorar, alimentar-nos els uns dels altres”, afegeix. Un “canibalisme” artístic que, donada la varietat de glosadors que actuaran, promet esdevenir una interessant fusió de gloses.

La fi de festa tendrà lloc al Parc Municipal de sa Torre. “Devers les 11 acabarem, sí”, assegura na Maribel Servera amb un somriure murri. “Bé, de vegades les dotze hores acaben essent catorze o setze!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar