10.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 24 gener 2022
Un dels panells informatius dels Closos
Un dels panells informatius dels Closos
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

En una carta al Govern mostren el seu malestar i critiquen que s’hagin tudat doblers en un festival de música

L’equip del Projecte Closos, l’associació Amics dels Closos i la plataforma ciutadana Salvem Portocolom mostren el seu desacord que una part important de l’ITS (impost de turisme sostenible o ecotaxa) s’hagi destinat a cobrir l’esdeveniment dels 40 Music Awards, i al mateix temps demanen al Govern balear que recuperi el projecte.

Per una part, han enviat una carta al Govern (que reproduïm a continuació) en què expliquen els seus arguments i han iniciat una campanya de recollida de signatures. Però en l’acte més contundent per mostrar aquest rebuig, sota la consigna “Volem Parc Arqueològic” (#volemparcarqueològic), les tres entitats convoquen la ciutadania a assistir a la concentració que tindrà lloc dilluns que ve, dia 6, a les 11 hores, en el jaciment arqueològic dels Closos de Can Gaià de Portocolom. Es llegirà un manifest per expressar el malestar de les associacions, i després de la lectura els arqueòlegs explicaran als assistents quines actuacions s’havien de fer al jaciment que ja no es faran.

Aquesta concentració té com a principal objectiu demanar al Govern que es recuperi la partida pressupostària per a la creació del Parc Arqueològic dels Closos de Can Gaià concedida l’any 2018, partida que sorgia del fons recaptat amb l’impost de turisme sostenible (ITS) i que es va retirar el 2020 per respondre a les conseqüències econòmiques que podia dur la nova pandèmia.

Aquesta partida no fou suspesa, sinó que fou retirada sense saber si aquest fons es recuperaria alguna vegada. Els Amics dels Closos organitzà el 5 de setembre de 2020 “Llum per a Closos”, una concentració de només d’alguns membres de l’associació, per complir la normativa covid vigent en aquell moment, per protestar contra aquesta mesura.

Així, la naveta 1 del jaciment arqueològic s’omplí d’espelmes quan fosquejava, amb l’acompanyament del violoncel·lista Miquel Àngel Bennàssar.

Així –expliquen–, “després de veure que el Govern balear dedicava una part de l’ITS a una gala musical d’un mitjà privat, entenem que les partides econòmiques destinades al Parc Arqueològic Closos de Can Gaià es poden tornar a reactivar”.
La carta enviada al Govern diu així:

«Des de l’equip del Projecte Closos, l’associació Amics dels Closos i la plataforma ciutadana Salvem Portocolom volem mostrar el nostre desacord i tristesa en assabentar-nos que una part important de l’ITS ha estat destinada a cobrir l’esdeveniment dels 40 Music Awards.
En aquesta carta volem exposar els nostres arguments, així com agrair a totes les persones que ens estan escoltant i donant suport.

Ben igual que molts altres projectes arqueològics, culturals i patrimonials actius a Mallorca, Projecte Closos fa 25 anys que fa feina per recuperar i revaloritzar el patrimoni arqueològic de la nostra illa. Entre d’altres objectius (més de caràcter patrimonial i educatiu), treballam per potenciar un nou model turístic de caràcter cultural i patrimonial que sigui sostenible, competitiu i que atregui un nou perfil de turista. Un turista interessat per la nostra cultura, per la nostra història, pels nostres productes locals, la nostra gastronomia i paratges naturals. I, sobretot, que sigui respectuós, sostenible i que activi l’economia local.

D’uns anys ençà, com tants altres col·lectius i agrupacions, hem defensat que el model turístic que impera actualment a Mallorca no dona més de si. És com un cavall esgotat al qual seguim esperonant tot i saber que, tard o d’hora, caurà abatut. És un model obsolet que fa aigües i que únicament va dirigit a un turisme de masses de baix nivell adquisitiu, que cerca el tot inclòs i que no és viable ni econòmicament ni mediambientalment. Delma uns recursos naturals al límit, contamina, satura les nostres ciutats i pobles i, a més a més, amb prou feines deixa un benefici econòmic que permeti el sustent de moltes famílies. En els darrers anys, ja abans de la pandèmia, han estat moltes les petites empreses que vivien del turisme que han hagut de tancar les portes; són moltes les famílies que malviuen del turisme. La pandèmia de la COVID-19 no ha generat aquesta crisi, ans l’ha agreujada i ens ha posat en alerta.

És evident que es necessiten canvis estructurals i una aposta per noves vies que realment ens permetin sortir d’aquesta crisi. Per això, sempre hem defensat la diversificació econòmica i l’impuls d’una nova oferta d’oci respectuosa amb la nostra illa i amb els nostres ciutadans, aprofitant el nostre singular i extraordinari patrimoni cultural, tal com s’ha fet a altres illes de la Mediterrània com Sardenya o Malta. D’aquí la nostra il·lusió de posar en marxa projectes com el parc arqueològic dels Closos de Can Gaià que ofereixin productes nous i atractius a un turista que ja no cerca únicament sol i platja, sinó que té noves inquietuds i vol conèixer la cultura del lloc que visita, la seva gent, els seus costums, la seva història… i que de cada vegada més està compromès amb el medi ambient. En ple 2021 no podem seguir confiant que un model turístic propi dels anys 60 segueixi resultant atractiu i competitiu.

Quan va arribar la pandèmia, des del Projecte Closos vàrem comprendre i acceptar amb desànim que fos suspesa la concessió de l’impost de turisme sostenible (ITS) destinada a crear el parc arqueològic dels Closos per lluitar contra les conseqüències del coronavirus. Ho acceptàrem i comprenguérem perquè, per davant de tot, enteníem que aquells doblers s’havien de destinar a ajudar totes les famílies que s’estan veient afectades per una crisi que ha agreujat la pandèmia i per fer front a un repte sanitari sense precedents.
Tot i així, ja vàrem expressar el nostre malestar perquè les suspensions de projectes afectaren principalment els que estaven destinats a protegir i promocionar el nostre patrimoni cultural i perquè no s’indicava que aquesta suspensió fos temporal.

Així, quan ens hem temut que part del pressupost de l’ITS s’havia destinat a finançar un esdeveniment puntual i de just unes hores com els 40 Music Awards, ens hem sentit profundament disgustats i decebuts. Consideram que un esdeveniment d’aquestes característiques no suposa una millora econòmica substancial i a llarg termini per a les famílies i empreses de la nostra illa: pa per avui, fam per demà. Com han fet altres entitats, denunciam que s’ha tergiversat l’ús de l’ITS, per molta justificació que se li vulgui donar des de les institucions responsables.

Igualment, demanam al Govern que recuperi el finançament a càrrec de l’ITS del projecte de creació del parc prehistòric dels Closos de Can Gaià. Creim que aquest segueix essent un projecte molt vàlid, com quan el va presentar la Conselleria de Cultura i el va aprovar la Comissió de l’ITS del 2018.

L’entusiasme, l’esforç i el compromís de l’equip, les persones voluntàries i tota la ciutadania en general han fet possible els Closos d’avui en dia. Consideram que ara li toca a l’Administració agrair a tots aquests esforços i la dedicació de més de 25 anys, consolidant el projecte.

Des del nostre punt de vista, aquesta sí que és clarament una aposta valenta, atractiva i efectiva per crear nova economia, sostenible des del punt de vista territorial, ambiental i de les persones. L’objectiu de crear una institució cultural autosostenible i de qualitat que desenvolupi a les nostres illes nous models de gestió i divulgació del patrimoni que s’han demostrat molt eficients en altres parts del món segueix essent fins i tot més vàlid en aquesta nova situació.»

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar