22.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 25 setembre 2021
Els regidors i el coordinador del Bloc, a Son Proenç
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

El Bloc presentarà al pròxim Ple municipal que l’Ajuntament es posi al davant de la creació d’un corpus toponímic actualitzat del municipi que inclogui també els noms dels nombrosos camins de tot el terme. A més, demanarà que el departament d’Urbanisme notifiqui, juntament amb les llicències dins sòl rústic, el topònim tradicional de l’emplaçament.

Així, a la moció que presentaran, s’explica que “abans que desaparegui la darrera generació que coneix els noms dels llocs per transmissió oral, és urgent que alguna institució posi fil a l’agulla i reuneixi en un sol document la toponímia dels quasi 170 quilòmetres quadrats del municipi de Felanitx: vorera de mar, muntanya (la zona menys estudiada), pla, nuclis, llogarets, cases de foravila i camins. La institució més indicada per prendre la iniciativa és l’Ajuntament.

Afortunadament la tasca no comença de zero: Pere Xamena i Gabriel Bordoy, Cosme Aguiló, treballs universitaris i altres han fet reculls toponímics de gran vàlua. És urgent reprendre la tasca a partir del que ja està fet, fer recerca de les zones no trescades, parlar amb la gent major que coneix els topònims per tradició oral, revisar documents notarials i registrals i reunir en un sol document tota la feina.

Una part important d’aquest patrimoni oral és a punt de perdre’s per sempre. De cada dia menys persones poden associar amb precisió llocs i noms. En aquests moments, amb la revisió del PGOU en camí i un catàleg de camins en curs, emprendre la tasca d’un corpus toponímic sembla molt indicat. Cada any que s’endarrereixi la seva realització pot suposar la pèrdua sense remei d’una part del patrimoni oral”.

El Bloc demana també que “el departament d’Urbanisme notifiqui, juntament amb les llicències dins sòl rústic, el topònim tradicional de l’emplaçament per evitar l’aparició de noms de lloc que res tenen a veure amb la tradició, i que arriben de vegades a ser absurds o còmics. Igualment, un cop enllestida la feina caldria donar a conèixer a propietaris i a la ciutadania en general la toponímia tradicional recollida i demanar col·laboració en el seu manteniment o restauració”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar