17.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 22 octubre 2021
Una de les façanes laterals del Sindicat
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Carta als Reis d’Orient. En el marc del projecte Mallorca Circular-Next Generation del Consell de Mallorca i que va ser presentat en societat la setmana passada, la institució insular ha demanat una inversió de 30 milions d’euros dels fons europeus per escometre “la recuperació i reforma de l’edifici del Sindicat com a centre d’art internacional”.

A la proposta s’especifica que la creació d’aquest centre seria “un recurs educacional per entendre i apreciar l’art contemporani, a més de desenvolupar una nova manera de gestionar l’art creant sinèrgies publicoprivades de gestió”.

La iniciativa presentada a Europa té dues fases diferenciades. Per una part, la rehabilitació de l’edifici, en la qual es pretén aplicar les noves i darreres tecnologies facilitadores essencials (KET, en anglès). La tècnica comprèn la nanotecnologia, la microelectrònica o els materials avançats per millorar la productivitat en edificis i fer-los més eficients i sostenibles.

La segona fase fa referència a la gestió de l’ús de l’edifici. La proposta del Consell no és altra que “gestionar la transició d’un edifici dedicat a l’elaboració de vi, per convertir-lo en un edifici per fomentar una societat inclusiva, innovadora i reflexiva”.

La proposta de crear un centre d’art contemporani de ressò internacional al Sindicat va ser una proposta de l’artista internacional, el felanitxer Miquel Barceló, el febrer de 2014. En aquell moment l’Ajuntament es volia posar al capdavant i comprar l’edifici, però finalment el va comprar per expropiació el Consell de Mallorca, el juny de 2019. Quan es va fer el primer anunci, fa set anys, s’assenyalà que darrere l’artista hi havia un nombre indeterminat d’empreses privades que estaven disposades a invertir en la creació de l’espai. Aquests darrers anys també ha agafat força la proposta d’ubicar-hi la facultat de Belles d’Arts.

Recordem que fa mesos el Consell va fer a l’edifici importants obres de consolidació de l’estructura interior i el tancament perimetral per evitar l’accés d’intrusos.
Mentre s’espera que arribin aquests doblers d’Europa, la feina no s’atura. Està previst que els pròxims mesos es faci una altra fase d’obres per evitar la degradació que ha patit l’edifici durant la trentena d’anys que fa que està tancat i abandonat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar