15.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 4 desembre 2021
Moment de la votació del nomenament de na Maria Vich com a Filla Predilecta
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Felanitx compta amb dos nous fills predilectes o il·lustres. En el Ple de dilluns passat varen ser nomenats Joanot Colom i Cifre, que va ser un dels líders dels agermanats, i la pintora Maria Vich i Nadal. Mentre que el nomenament de Maria Vich (Felanitx, 1931) va ser aprovat per unanimitat de tots els partits polítics, en el cas de Joanot Colom (Felanitx, c. 1500) Vox es va abstenir.

A aquest nomenament oficial del Ple, se li sumarà en els pròxims mesos —està previst que sigui abans d’acabar l’any— l’acte institucional i solemne de la proclamació, en què hi sol haver diversos parlaments i es presenta el quadre amb el bust dels homenatjats, que posteriorment es penja a les parets de la sala d’actes (dels plens) de l’Ajuntament.

 

Retrat de Joanot Colom i Cifre
Retrat de Joanot Colom i Cifre

Joanot Colom i Cifre

El 18 de gener de 2021 el Ple va aprovar la moció per a l’adhesió del municipi a la commemoració dels 500 anys de la Germania a Mallorca, on un dels acords va ser iniciar la tramitació per nomenar Joanot Colom i Cifre Fill Predilecte. Una iniciativa a la qual li varen donar suport tots els partits polítics del consistori excepte Vox, i a la qual es varen adherir 17 persones i associacions, entre elles, el professor i músic Biel Majoral, l’historiador Guillem Morro i l’investigador Bartomeu Balutxo, l’Associació Cultural Setmanari Felanitx, la Comissió Germania 500 i l’Obra Cultural Balear, entre altres.

Joanot Colom i Cifre fou net i fill de síndics de la vila, barreter per compte propi a Ciutat des de l’any 1512, i va esdevenir líder del seu gremi. Va ser un dels cap de la revolta de les Germanies, instador del poble i del bé comú, va ser un heroi que defensà els felanitxers contra l’abús dels senyors, un líder que defensà la justícia i lluità fins a la mort en defensa de les llibertats.

La seva actuació va ser valenta i decidida, amb plena consciència de les poques opcions d’assolir els objectius i de les moltes de perdre la vida. La derrota militar que va patir la Germania, sotmesa per l’exèrcit imperial, derivà cap a una sàdica repressió de la qual ell va ser una de les víctimes exemplaritzants. El 3 de juny de 1523 el mataren, sotmès a tortura i esquarterament, el seu cap engabiat va estar penjat a la Porta Pintada de Palma durant tres segles, per escalivar el poble.

L’heroi felanitxer —s’explica a l’expedient instruït— ha estat víctima d’una lectura esbiaixada de la història i d’una acarnissada i injusta criminalització. Aquest nomenament al seu poble natal és una passa més per fer-li justícia.

Maria Vich i Nadal, a una de les seves exposicions

Maria Vich i Nadal

El 5 de febrer de 2021 es va iniciar l’expedient per nomenar Maria Vich i Nadal Filla Predilecta, una iniciativa de la Fundació Barceló, l’associació cultural Units com Brins, el Centre Cultural i de l’exregidora d’Unides Podem, Caterina Ramon, i a la qual li varen donar suport 47 persones, partits polítics i associacions com Felanitx per la Igualtat.

Maria Vich i Nadal, que fa unes setmanes va complir els 90 anys, ha estat enaltida per la seva dilatada trajectòria, de més de seixanta anys, dedicada a la pintura. La seva vida ha estat dedicada a l’art en una època en què poques dones aconseguien fer-se un camí dins l’àmbit de la pintura. Va cursar els seus estudis a Palma i Barcelona. Va obtenir el reconeixement de diverses galeries de Mallorca. El 1996 va cedir a la Fundació Barceló i perquè formassin part del fons patrimonial d’art 218 quadres que actualment i juntament amb altres formen part de la galeria que hi ha a Felanitx, al Centre d’Art i Cultura de la Fundació Barceló. Vich ha estat considerada ambaixadora de Felanitx, ja que gran a part de la seva obra paisatgística i costumista el tema principal ha estat Felanitx i Portocolom. Les dones, principalment treballadores, també estan molt representades dins els seus quadres.

El debat polític

A la part més política, en el nomenament de Maria Vich, Xisco Duarte (PSOE) va proposar que per arrodonir la celebració es faci una exposició retrospectiva de la seva obra, “així es va acordar al Centre Cultural”, digué. Catalina Soler (PP), destacà tota l’obra de la protagonista dedicada a les dones i anuncià que “degut al seu estat de salut, s’intentarà que l’acte institucional sigui abans d’acabar l’any”.

Quant a Joanot Colom, Maria Vidal (Vox) es va abstenir a la votació per no estar d’acord amb alguns aspectes de la redacció de l’expedient instruït per al nomenament, en què es detallen els aspectes que el fan mereixedor de tan alta distinció municipal.

Maria Mesquida (Bloc) va comentar que “ja era hora que es fes justícia” i Xisco Duarte (PSOE) va demanar —tal com es demanà en un principi juntament amb el nomenament de Fill Predilecte— “que la plaça Pax també s’anomeni d’en Joanot Colom”, però aquesta proposta no va ser acceptada pel govern local.

La resta de partits també manifestaren el seu suport i gratitud pels dos nomenaments.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar