5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 24 gener 2022
Moment de la presentació del documental a la Casa de Cultura. Foto: https://www.dbalears.cat/
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Segueixen els actes per donar a conèixer i alhora celebrar els 500 anys de les Germanies.

Dimecres, a la Casa de Cultura s’estrenarà el documental Germania, silenci trencat, dirigit pel periodista Pere Sànchez, filmat per Marc Capó i la protagonista del qual és l’artista felanitxera Marta Obrador, que dona vida a través de la paraula a tota aquesta història esdevinguda fa 500 anys i que va tenir un protagonista, el també felanitxer, Joanot Colom, que va ser un dels líders d’aquesta revolució dels obrers contra els burgesos. Precisament, fa unes setmanes, Colom va ser nomenat per l’Ajuntament Fill Predilecte de Felanitx.

El documental, que s’anirà projectant pròximament per diferents indrets, compta amb entrevistes a experts en la matèria i la protagonista, Marta Obrador, estableix un diàleg fictici a la seva ment amb els personatges més importants de la Germania de Mallorca, entre ells, Colom. Ha estat tanta l’expectació per veure l’estrena del documental, que dimecres es va haver de projectar dues vegades.

Conferències i exposició

D’altra banda, el cicle de conferències organitzades per l’Ajuntament Felanitx fa memòria. La Germania de Mallorca, començarà dia 9. Es donarà a conèixer la visió d’historiadors en diferents etapes. Guillem Morro iniciarà el cicle amb les revoltes foranes, el preludi de les revoltes de 1391 i 1450 on s’abusava dels nobles a través de la corrupció i la pressió fiscal que desembocà en la revolució de la Germania. Seguirà un altre historiador, Albert Cassanyes, amb el relat sobre què va ser la Germania, la història real i viscuda. El doctor Miguel J. Deyá, desenvoluparà les conseqüències de la Germania i finalitzaran el cicle dues conferències monogràfiques. La primera, “Joanot Colom, rescatat” de la mà de Bartomeu Mestre, Balutxo, i la investigadora Margalida Obrador, que ens acostaran i aportaran informacions inèdites i interessants de la vida i l’arbre genealògic de l’ionstador Joanot Colom. La segona, a càrrec de la doctora en història Margalida Bernat, “Les dones de la Germania”, on es detallarà el paper de la dona en la Germania.

Dia 9, a les 19 hores: La Germania i les revoltes que la precediren. Exposició conferència guiada per Guillem Morro. L’exposició es podrà visitar fins dia 9 de gener.

Les altres conferències seran els dies 12 i 26 de gener, 9 de febrer i 9 de març.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar