27.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 29 juliol 2021
El pare Antoni Bonet, beneint els vehicles
El pare Antoni Bonet, beneint els vehicles
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Malgrat les restriccions sanitàries, un any més, i com ja és costum ininterrompudament des de fa 70 anys (començaren l’any 1952), a Felanitx, a recer de la Creuada de l’Amor Diví, dissabte passat, a la plaça Peralada, s’hi tornaren a trobar un bon nombre de vehicles per a participar de les arrelades beneïdes de Sant Cristòfol, patró dels conductors. Habitualment hi participen més de 300 vehicles, xifra que ha minvat aquests dos darrers anys, però així i tot, la presència de motos, cotxes i camions és molt notable.

A les 7 de l’horabaixa hi hagué missa solemne a l’església de Sant Alfons en memòria de totes les persones mortes en accident de trànsit. I, poc abans de les 8, es començaren a beneir els vehicles a la plaça Peralada. El capellà, Antoni Bonet, els anà esquitxant un a un. Enguany, per la situació no s’entregà el característic banderí que es col·loca dins el cotxe per protegir-lo de desgràcies ni es passà la bacina pels donatius. 

Molta participació de motos

Convé esmentar que Felanitx va ser el primer poble de Mallorca on es feren aquestes beneïdes, que amb els anys s’estengueren a altres localitats. I és que, als anys 50, al col·legi Sant Alfons hi havia estudiants pensionistes de per tota la contrada i n’hi havia alguns de Sant Joan. Així, amb el temps, traslladaren aquesta celebració al seu poble. Posteriorment, també, s’anà estenent a altres poblacions.

Cada any són molts els conductors fidels que acudeixen a aquesta cita per a demanar protecció a Sant Cristòfol, tant per al vehicle com per als ocupants. Al llarg d’aquests 70 anys, la festa ha anat evolucionant i adaptant-se als temps del moment, principalment d’espai per mor del volum dels vehicles –camions i cotxes– que han volgut gaudir d’aquesta festa. 

Piano de maneta o de pues

Els primers anys les beneïdes es feren davant l’església de Sant Alfons mateix, aleshores amb una minsa participació de cotxes, però sí una notable presència de carros i carruatges. Llavors ja passaren al carrer Miquel Bordoy (bastant més ample), i posteriorment i durant molts d’anys a la plaça Pax. Ara ja fa un bon grapat d’anys que es fan a la plaça Peralada (davant el Parc Municipal) i els carrers que hi accedeixen com són Anglesola i Bellpuig; una festa amb alts i baixos pel que fa al nombre de vehicles participants, però que sempre ha tingut una molt bona resposta per part dels felanitxers, malgrat esser a començaments de juliol i la gran majoria viure ja al Port. Aquest horabaixa davallen a la Vila per a l’esdeveniment.

Per a celebrar l’ocasió, la nota la posà –mai més ben dit– un piano de maneta o de pues que aportà en Pep Lluís Munar. Es tracta d’un piano que té més de 100 anys, que fa anys va dur en Toni Benet, de Sevilla, i que en Rafel Simonet va tocar a una de les verbenes camp que es feien al Parc Municipal. Té 10 cançons i perquè sonin tot el temps s’ha de rodar la maneta. Mentre es beneïen els vehicles, els voluntaris feren sonar aquesta joia. 

Finalment esmenarem la participació d’un bon nombre d’associats de l’Associació de Vehicles Antics i Clàssics i les seves motocicletes. També molts camions d’empreses felanitxeres i fins i tot d’altres pobles també aporten el seu granet d’arena perquè aquesta festa perduri. I per molts d’anys més. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar