15.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 4 desembre 2021
Les obres han començat per la part de devora les barraques
Les obres han començat per la part de devora les barraques
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Tal com avançàrem la setmana passada, les obres de rehabilitació de l’empedrat del moll de la part de la Duana, a la cantonada dels carrers Cristòfol Colom i Togores ja han començat. Després d’uns dies de preparació de la zona, amb la col·locació d’una barrera protectora i antifuites dins la mar per tal de facilitar les feines als operaris, va ser dilluns quan es començaren a desmuntar les grans pedres, i dimarts, amb la maquinària pesada i sota l’atenta supervisió dels arqueòlegs, s’inicià la feina de retirar el reblit.

Les pedres es netegen i enumeren
Les pedres es netegen i enumeren

Recordem que, després de la polèmica suscitada pel projecte inicial, s’han inclòs tota una sèrie de millores. Entre altres, s’utilitzaran les tècniques constructives determinades pel Consell de Mallorca per recol·locar els carreus. Es farà amb junta en capserrat, és a dir, realitzant un fals escaire amb el qual es prenen els angles oberts que van conformant les juntes de les pedres. Per aconseguir-ho les pedres s’hauran d’obrar per assegurar que es toquin perfectament entre si deixant unes juntes mínimes i ben estretes. Aquestes juntes es faran amb un abeurat de morter de calç i arena. A més, es retirarà la plataforma de formigó instal·lada als anys 80 per reforçar la zona de treball de la grua que realitza l’avarada d’embarcacions.

Ara, així com s’extreuen aquestes pedres, els tècnics les enumeren i, una vegada executades les tasques de reforç de l’estructura interna, es tornaran a col·locar en el mateix lloc original. La millora consisteix a desmuntar i recol·locar les tres filades de pedra que conformen l’escaló, atès que les prospeccions determinaren l’especial valor de tot el conjunt.

Les obres es realitzen per trams. Han començat per la part més pròxima a les barraques de sa Bassa Nova. Comptaran en tot moment amb la supervisió de la direcció d’obra i de l’equip d’assistència arqueològica i etnològica encapçalat pels tècnics de Patrimoni del Consell. Ens han confirmat que fins a tres arqueòlegs treballen i supervisen l’execució de les obres. A més, hi ha la Comissió de Seguiment per tal de, com fins ara, vetlar per salvaguardar el valor històric d’aquest indret. 

Està previst que aquesta restauració estigui llesta d’aquí a quatre mesos, just abans de la Setmana Santa. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar