25.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 21 maig 2022
El departament de Serveis Socials es troba a l’antiga estació enològica
El departament de Serveis Socials es troba a l’antiga estació enològica

Els Serveis Socials de l’Ajuntament ha presentat el balanç de les assistències realitzades durant l’any 2021, en què ha atès prop d’un milenar de persones, cosa que representa gairebé el 5 % de la població del municipi.

La vintena de treballadors d’aquest departament municipal ha atès a les oficines de Felanitx i de Portocolom peticions de caràcter social, i ha vist incrementades les consultes a través d’aplicacions mòbils i de les xarxes socials. La gent ha demanat informació i orientació per a qualsevol tràmit amb les diferents administracions, com poden ser pensions no contributives de jubilació o invalidesa, renda social, ajudes de lloguer o ajudes individuals, entre d’altres.

Referent a atenció a la infància, la família i a persones que viuen totes soles, s’ha donat suport un total de 509 persones o famílies que s’han trobat en situació de crisi. La majoria dels casos tractats no han demandat recursos econòmics, s’han centrat en dificultats personals i socials que els han impedit tenir un desenvolupament favorable en el seu dia a dia.

La regidora de Serveis Socials, Catalina Soler, ha insistit que “des de l’Ajuntament estam devora les persones que d’una manera o altra ens necessiten. No deixam ningú enrere ni en la part econòmica, i ajudam els ciutadans que tenen dificultats per trobar un lloc de feina, desatenció familiar, persones sense llar, problemes de salut amb impossibilitat de treballar, entre d’altres”.

D’altra banda, s’ha fet feina conjunta amb l’IMAS (serveis socials del Consell de Mallorca) amb l’atenció a 25 menors de 14 famílies afectades per situacions de maltractament. D’altra banda, 52 persones han rebut suport d’orientació laboral; 93 suport individual o familiar relacionat amb dificultats en l’àmbit personal, relacional, de convivència o familiar en què hi ha menors; 15 persones han sol·licitat ajuda per resoldre dificultats d’adaptació al sistema educatiu/formatiu, mentre 89 persones immigrants han sol·licitat un informe d’arrelament per poder accedir a l’autorització de residència i treball.

Així mateix, hi ha persones i famílies que per la seva situació necessiten un suport econòmic puntual de forma urgent. Els serveis socials en aquest sentit ha donat ajudes econòmiques a 85 famílies, amb un import total de 59.200 euros.

Un dels serveis específics inclosos en els Serveis Socials és el d’atenció psicològica, que durant el 2021 ha atès 76 persones. Des del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) s’han atès 92 persones amb manca d’autonomia personal, amb dificultats de desenvolupament o amb problemes familiars especials. A més, s’han atès 57 persones a través del servei SAD Urgent. Aquest dona ajuda durant sis setmanes a la gent gran que necessita un suport puntual després de rebre l’alta hospitalària. També s’han realitzat 11 sol·licituds d’ingressos a residència temporals, i 149 persones han estat ateses a través del Servei de Teleassistència Domiciliària (TAD).

D’altra banda, també es dona el servei d’atenció comunitària, que atén grups de persones que tenen una repercussió més enllà del benefici personal. S’ha intervingut en l’àmbit grupal en adolescents d’entre 13 i 17 anys i s’han impartit tallers i activitats a l’estiu als joves. També s’ha duit a terme el programa Àlter, programa educatiu que treballa amb menors de 16 anys que necessiten una resposta educativa alternativa a l’escolarització convencional, amb 18 participants. Es fa feina a partir de classes teòriques i pràctiques, i es comparteix temps al centre de secundària i a una empresa del municipi.

Finalment, s’ha continuat fent feina amb el Consell Municipal de la Infància, al qual han participat uns cinquanta infants. Durant el curs 2020-2021 es va fer feina a les aules de 5è i 6è dels cinc centres de primària del municipi.

darreres notícies

et pot interessar