17.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 22 octubre 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

El batle, Jaume Monserrat, ha convocat un Ple extraordinari, dilluns que ve a les 18 hores, per dur a debat i a aprovació, per enèsima vegada, l’aprovació inicial del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del municipi. Recordem que l’actual i vigent PGOU és el més antic d’Espanya i data de l’any 1969.

Dilluns passat, el batle, en roda de premsa, en donà alguns detalls als mitjans de comunicació. Digué que “el Pla estarà adaptat a les necessitats ambientals del segle XXI, es millorarà la xarxa viària i es donarà prioritat als ciutadans creant espais de mobilitat saludable”. El Pla preveu la preservació i conservació del conjunt patrimonial existent, com poden ser els Closos de Can Gaià, i incorpora 147 elements etnològics com ara forns de calç, mines, sínies o pous.

Una de les novetats més destacades del planejament és a foravila. En sòl rústic comú es redueix la superfície, que passa dels 15.000 metres actuals a les dues quarterades (14.206 metres). “Feim aquesta modificació perquè creim que és necessari tornar a les dues quarterades que ha distorsionat la realitat de la parcel·lació estàndard. Amb el pas dels anys s’ha vist que l’efectivitat no ha estat l’esperada”, ha explicat el batle. “Qui ha tengut doblers ha pogut comprar els metres que li faltaven, però qui duia tota la vida a foravila i tenia només les dues quarterades no ha pogut construir-se un ca seva”.

Quant a la mobilitat, es proposa petites intervencions a vials perquè es completi el traçat i així poder treure part del trànsit defora dels nuclis urbans.

El Pla no pretén un creixement important, sinó consolidar les zones dels diferents nuclis. Per exemple, a Felanitx, potencia la rehabilitació del centre. El batle comentà que “el creixement de població que es preveu és mesurat, fins a un màxim de 30.000 habitants (actualment al municipi hi ha uns 18.000 habitants). No volem que Felanitx quedi estancat, s’aposta per rehabilitar zones del centre, que el poble agafi vida de poble, i allà on es pugui créixer que es faci amb mesura”.

Felanitx serà un dels primers municipis a adaptar-se a la nova Llei d’urbanisme de les Illes Balears, per això ha de tramitar el Pla General i sis subplans anomenats Pla d’Ordenació Detallada (POD) per a Felanitx, Cas Concos, s’Horta, Cala Ferrera i Cala Serena, Portocolom, i sòl rústic. 

Amb aquesta aprovació inicial no hi haurà paralització de llicències, les demanades continuaran el seu curs. Es revisaran les que hagin entrat a l’Ajuntament els tres mesos anteriors a l’aprovació. Les noves llicències hauran de complir amb la normativa del 69 i amb l’actual fins a l’aprovació definitiva.

Per a l’elaboració del PGOU, s’ha creat una comissió de seguiment que ha estat formada per l’equip redactor i s’han fet reunions amb tots els partits amb representació a l’Ajuntament, que han fet les seves aportacions cercant la màxima transparència. “La intenció és que sigui un PGOU que neixi amb les mínimes complicacions a l’hora de traslladar-lo al Consell”, explicà el batle.

Una vegada aprovat pel Ple, es posarà a exposició pública, que excepcionalment i davant els 45 dies que preveu la llei que hi hagi d’estar, la intenció és que s’allargui fins al mes de febrer perquè així sigui més participatiu. Durant aquest període s’habilitarà un servei d’atenció a la ciutadania i entitats perquè es puguin consultar tots els documents, tant de forma presencial a un local del carrer Marià Aguiló (antiga Càmera Agrària), com de forma telemàtica.

Ben segur que d’aquest nou PGOU se’n parlarà i molt els pròxims mesos. Ara comença una tramitació que, si tot va bé, pot durar com a mínim quatre anys fins a l’aprovació definitiva, fet que implica a hores d’ara més d’una legislatura política.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar