24.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 1 juliol 2022
Tot recordant el 16 de juny de 1715

Dissabte passat horabaixa, tal com ja varen feren l’any passat per aquestes mateixes saons, un grup de persones, tant de la vila com també de s’Horta i de Calonge, es tornaren a trobar per tal de memorar els fets ocorreguts el 16 de juny de 1715 a la costa de Santanyí i de Felanitx, concretament des de Cala Ferrera a Cala Llonga, on desembarcà l’exèrcit borbònic de Felip V amb el propòsit d’ocupar Mallorca i integrar-la al nou règim centralista, fet que suposà la fi del Regne de Mallorca.

A l’encontre d’aquest exèrcit forà hi acudiren uns sis-cents homes d’armes felanitxers, integrants de la milícia. A resultes de la topada que es produí a la zona denominada “l’horta de Calonge”, es té constància que hi perderen la vida fins a sis felanitxers.

Enguany el punt de trobada fou a Portopetro, encara que pel que sembla, aquest indret no fou escenari dels fets. Allà el santanyiner Cosme Aguiló parlà sobre la toponímia d’aquella costa i el calongí Pep Estelrich, marinons, a part d’indicar el lloc conegut com sa Cova Figuera, donà una explicació sobre el que pareix ser una confusió, en situar a aquest indret el desembarc de la cavalleria francesa. Aquest malentès vendria a conseqüència d’un mapa del cartògraf Vicente Tofiño (s. XVIII) que anomena Cala Figuera el que realment és Cala Ferrera. Confusió que recullen algunes cròniques dels fets.

A partir d’aquí, els participants caminaren fins a la plaça de Calonge, on el “Foner atalaiant” i una làpida reten homenatge als defensors dels nostres drets i llibertats. El metge i escriptor hortarrí Marc J. Bonet es dirigí als presents, per animar-los a la defensa de la llengua catalana i de la cultura pròpia. 

darreres notícies

et pot interessar

Reciclar la policia, també