32.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 16 agost 2022
Pintant la pancarta "volem parc arqueològic" mentre els organitzadors explicaven les passes fetes i les firmes recollides
Pintant la pancarta "volem parc arqueològic" mentre els organitzadors explicaven les passes fetes i les firmes recollides

Interessants troballes en l’excavació d’enguany. Els arqueòlegs daten el poblat entre el 1600 i el 1400 aC

Continuen els actes per seguir reivindicant la construcció del Parc Arqueològic al poblat prehistòric dels Closos de Can Gaià. Si a finals de 2021 hi va haver una concentració al mateix jaciment, dissabte passat, coincidint amb la jornada de portes obertes per mostrar els resultats de l’excavació d’enguany, aprofitaren per esperonar un poc els polítics, tant del Govern com de l’Ajuntament, reivindicant una vegada més la construcció d’aquest parc. Durant aquests mesos s’han recollit unes 1.100 firmes de ciutadans que demanen a les administracions públiques -als polítics- que aquest important projecte, amb una inversió d’1,5 milions d’euros, sigui una realitat com més aviat millor. Aquestes firmes s’entregaran a la Conselleria de Fons Europeus, Cultura i Universitat del Govern balear. 

Els arqueòlegs fent feina dins la naveta
Els arqueòlegs fent feina dins la naveta

 

Recordem que després d’anunciar -l’any 2019- que es duria a terme aquest ’revolucionari’ i important projecte als Closos, amb el sotrac de la pandèmia, l’any 2020, quedà suspès per destinar els recursos a altres menesters, però quan a finals de 2021 es va saber que el Govern gastava més de 500.000 euros perquè una empresa organitzàs un festival musical, els defensors dels Closos –a qui no va caure gaire bé aquesta decisió governamental- es posaren en marxa. I, arran de les diferents accions promogudes pels col·lectius, Amics dels Closos i Projecte Closos, des de la Conselleria s’han compromès a reactivar el projecte. “El suport de la ciutadania ens ajuda a seguir endavant lluitant pel projecte”, digueren. De moment han mantingut dues reunions amb els responsables de la Conselleria: “no hi ha res tancat però les negociacions va bé. Amb les firmes volem que se sàpiga que Felanitx vol aquest projecte”. 

Els arqueòlegs fent feina dins la naveta
Els arqueòlegs fent feina dins la naveta

 

A més de les peticions a la Conselleria, també han manat deures a l’Ajuntament. “És molt important que s’aprovi aviat el Pla Especial de la zona; sense aquest Pla no es podrà executar el Parc”, explicaren. Per això, per no perdre temps, demanen que funcionin dues vies paral·leles. Per una part, que el Govern segueixi la tramitació per fer arribar l’1,5 milions, i d’altra, la tramitació d’aquest pla especial urbanístic. També demanen a la Sala que compri més parcel·les annexes per poder ampliar el que ja és de titularitat municipal i que està afectat pel jaciment.

Detall d’una de les troballes a l’interior de la Naveta II

 

Sobre la qüestió, el batle ha explicat que “esperam poder dur a aprovació inicial del Ple municipal el Pla Especial al setembre o a l’octubre”, i respecte a la compra de terrenys, “hem intentat negociar amb alguns propietaris, però n’hi ha que demanen preus exorbitants, fins i tot alguns plantejant una vertadera especulació. Serà difícil arribar a un acord i no quedarà més remei que iniciar un expedient d’expropiació, però no podran dir que no hem intentat negociar el preu”, ha explicat el batle, Jaume Monserrat.

La campanya d’enguany als Closos

S’exposà el material trobat

 

Centrant-nos en la part més tècnica, en l’excavació al jaciment, la campanya d’enguany, d’aquest mes de juliol, ha estat molt fructífera quant a material trobat i fins i tot a dades que aporten molta informació i que el datarien cap allà el 1600-1400 aC, pendent de confirmació amb les proves de Carboni 14. “Gratant ha sortit un nivell més antic que no ens pensàvem que existís. Sabem que les navetes comencen a aquesta època, però trobar una ocupació d’aquesta època tan antiga és molt difícil perquè les ocupacions posteriors quan fan neteja d’aquestes cases –fa 2.000 anys– no se sol trobar mai perquè han fet net. Trobar el primer lloc d’ocupació és una troballa molt important”, destaca l’arqueòleg i codirector del projecte, Tomeu Salvà. 

Enguany, durant tot el mes han excavat una cinquantena de voluntaris i arqueòlegs i això ha ajudat que la feina avançàs i molt. Pràcticament –a manca de quatre detalls pendents- s’ha excavat la Naveta II, i s’ha tret molt de material. “A Closos no estàvem avesats a trobar ceràmica pràcticament sencera, no dic intacta, sino espenyada però totes les peces, que es pot reconstruir. Podem saber les olles que empraven i la resta de vaixella (tassons, estris, recipients…) per cuinar, per guardar. És molt curiós. Fins i tot hem trobat un barram de ca; sabíem que hi havia cans i ara hem trobat un barram”, explica Salvà satisfet per les troballes. 

Per a l’any que ve, la intenció és tornar a fer un mes més i tancar l’excavació del tot a la Naveta II i excavar els exteriors per saber quina vida feien defora de les cases. 

darreres notícies

et pot interessar

Bernat Artigues Ribas. Músic i mestre d'Educació Primària

“Mantenir la il·lusió i la màgia és una de les lluites interiors que tenim molts músics”