19.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 7 octubre 2022
La zona grafiada que es pretén urbanitzar

Les accions populars -de la ciutadania- a vegades donen el seu fruit. A Portocolom en tenim alguns exemples: una cadena humana per aturar un hotel al Far, una altra cadena humana per fer modificar el projecte de reforma de l’empedrat del moll de la Duana per mantenir-ne la idiosincràsia i, ara, una concentració per fer possible la desclassificació d’uns terrenys aferrats al nucli de sa Capella de Portocolom, grafiats com urbanitzables al Pla General urbanístic (PGOU). 

Els ciutadans es concentraren a la Plaça de Sant Jaume amb pancartes durant més de mitja hora
Els ciutadans es concentraren a la Plaça de Sant Jaume amb pancartes durant més de mitja hora

En un comunicat de premsa, dilluns, els col·lectius Salvem Portocolom, Terraferida i la nova plataforma ciutadana Som Portocolom felicitaven l’Ajuntament per “haver pres la decisió de protegir el nucli antic i impedir una nova urbanització adossada a sa Capella”. 

Aquestes entitats varen convocar una concentració ciutadana que dia primer de maig va reunir unes 500 persones a la plaça de Sant Jaume (de l’església) per dir no a aquest urbanitzable. A més, varen presentar 35 al·legacions al nou Pla General que s’està tramitant demanant que s’apostàs per la rehabilitació d’habitatges i la preservació del sòl rústic, per evitar futurs creixements sobre sòls no transformats.

Aquests col·lectius expliquen que “la urbanització proposada a la zona –uns 4.000 metres quadrats de terreny- més enllà dels 25 o 30 habitatges projectats, hagués suposat fer créixer el nucli a costa d’urbanitzar un espai rural ben conservat aferrat a la zona protegida de s’Algar, es Camp Roig i es Riuetó. Una vegada oberts nous carrers, aquest espai podria continuar creixent en futures modificacions, la qual cosa hauria estat desastrosa per a Portocolom. El valor d’aquest espai va més enllà del natural, ecològic i paisatgístic”, expliquen. A més –diuen- a aquesta zona s’hi han catalogat un conjunt de coves subterrànies de rellevància internacional que sumen diversos quilòmetres de galeries espectaculars i que ja compten amb diverses figures de protecció. Aquesta urbanització, prevista dins el nou Pla General, va alertar els veïnats que varen presentar 500 al·legacions contra aquest creixement en pocs dies”.

Aquests col·lectius expliquen amb alegria que “a la reunió de l’equip tècnic (redactor del Pla) amb entitats i partits del municipi, es va confirmar que s’admetrien les al·legacions i els terrenys serien protegits per voluntat de l’equip de govern municipal. Tot i que el consistori i les entitats mantenim discrepàncies en altres aspectes del Pla General, consideram que aquest és un acord històric i que l’ajuntament ha pres la millor de les decisions possibles. Les entitats no podem més que mostrar agraïment i felicitar el govern i també l’oposició per haver donat un suport gairebé unànime a la reclassificació”.

darreres notícies

et pot interessar

Raquel Vaquer Sunyer, investigadora en ciències marines

“Una àncora d’un vaixell d’uns quinze metres pot arrabassar una clapa de posidònia de 165 feixos”