26.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 21 juliol 2025
La plaça, estibada de gent, a una de les darreres novillades, l’any 2006
La plaça, estibada de gent, a una de les darreres novillades, l’any 2006

L’oposició no té clar el posicionament perquè encara no té tota la informació per fer decantar la balança

Després que sortissin a diferents mitjans de comunicació com Diario de Mallorca informacions sobre la possible venda de la plaça de toros La Macarena, començà a les xarxes socials un encès debat –com sol ser costum– amb comentaris a favor i d’altres en contra.

Passats uns dies, reposat el tema, hem sabut que s’han fet diferents consultes tècnic-jurídiques sobre la “famosa” clàusula que diu que hi ha d’haver una novillada a l’any i, que si no, la plaça revertiria a la Sala. A partir d’aquest punt, l’equip de govern local (PP-PI) sembla que estaria disposat a llevar-la, sempre que qui la compri, la restauri.

Pareix que hi ha uns inversors mallorquins interessats a comprar-la i restaurar-la tal com està construïda. A més, està catalogada i protegida per Patrimoni, o sigui, no s’hi pot fer segons què. S’ha de conservar, però se li podria donar un nou ús, sigui cultural o d’oci, per exemple, que potser permetria que la plaça tengués vida amb diferents activitats durant l’any, sense haver de passar per haver de fer una novillada cada any el dia de Sant Agustí. Fa 15 anys que no s’hi fan toros. La darrera vegada va ser el 2008, i amb la Llei de benestar animal, ara, seria molt complicat, per no dir impossible, poder tornar-n’hi a fer.

Com que la clàusula a la primera escriptura de venda es va posar amb un acord del Ple de l’Ajuntament, s’ha de llevar amb un acord del Ple. L’equip de govern ve a bé llevar-la i té la intenció de dur-ho a una de les pròximes plenàries. Podria ser a la del mes d’abril o bé convocar un ple extraordinari aposta per això.

Amb la retirada, si la plaça es ven, el nou propietari la podrà dedicar als usos que la normativa li permetrà, però sense l’obligació d’haver de fer una novillada per Sant Agustí amb tot el que comporta –econòmicament– per adaptar-la a la normativa de benestar animal i de serveis mèdics (infermeria) i de seguretat per a aquests tipus d’espectacles.
Al primer traspàs –entre l’Ajuntament i Federico Molina, a l’any 1960– sí que la clàusula es va inscriure al Registre de la Propietat, però pel que ens han dit, a la segona compravenda –entre Molina i l’actual propietari, la família Balañà– la inscripció no estaria tan clara.

Posicionaments
La batlessa Catalina Soler justifica el seu posicionament: “Durant 15 anys cap consistori ha iniciat cap expedient de reversió. Si ara l’iniciàssim ben segur que suposaria un litigi judicial que podria arribar al Suprem, això vol dir més de 10 anys. Per això consideram que és més adient que es restauri la plaça per part d’un particular. El que volem és que la plaça torni a lluir. El debat de si toros o no toros en aquest moment no ens afecta ni ens preocupa. Fa 15 anys que la plaça s’està degradant i el que hem de fer com a administració és protegir el BIC (bé d’interès cultural). Així ho ha de fer la família Balañà o bé qui la compri”.

L’oposició
PSOE i Bloc, a l’oposició, encara no tenen clar què votar. “No tenim accés a la documentació; per això ara com ara no tenim clara la nostra posició. A més de la clàusula en si, volem saber quins tipus d’usos se li vol donar i si són compatibles amb els veïnats, per exemple”, ha explicat Miquel Lluís Mestre (Bloc). “Quan puguem accedir a l’expedient i saber el què, ho estudiarem”, ha dit. A més, “ens falta llegir tècnicament aquell acord de Ple i saber bé com està escrit al Registre de la Propietat i la lectura que se’n fa avui”.
Per la seva banda, la portaveu socialista, Damiana Massutí, s’ha manifestat en el mateix sentit: “No estam ni a favor ni en contra de llevar-la si no sabem abans quines són les intencions d’aquest hipotètic comprador. Ens falta informació de part de l’Ajuntament per decidir-ho. Hi ha moltes contradiccions al respecte”.

Des del PSOE “tenim clar que volem que es freni ja la degradació de la plaça, per això exigim a l’Ajuntament que faci els tràmits possibles perquè el propietari actual o en el seu cas el futur propietari arregli aquest edifici tan singular. Sobre els usos, està clar que s’obri un ventall ampli, però ens decantam per oblidar el passat taurí i apostar per una oferta cultural sòlida”.

Per la seva part, Vox vol que es mantengui l’obligatorietat de fer-hi toros. Maria Vidal ha manifestat a la premsa que veu “amb preocupació la més que probable venda de la plaça de toros canviant de propietaris que no contemplin les celebracions taurines”.

La història
La plaça de toros es va inaugurar per les festes de Sant Agustí de 1891, però, entre els anys 1913-1914 (fa 110 anys) va ser totalment reformada i posada en la forma actual.
A la dècada dels anys 1920 s’hi feien moltes novillades en les quals prenien part aficionats del poble. Dècades posteriors també s’hi feien festes, títeres i altres representacions. Fins al 2008, almanco el dia de Sant Agustí, hi havia una novillada.

L’any 1960 es va fer càrrec de la plaça Federico Molina, que li posà el nom de La Macarena i va organitzar una escola taurina, però va tenir poca durada. Anys després la va comprar l’actual propietari, la família Balañá.

I si l’Ajuntament demanàs la reversió?
Què podria passar si l’Ajuntament demanàs la reversió i anàs endavant? Què hi hauria de gastar per arreglar-la? Vist com està el Sindicat, la casa del Babo, la casa del carrer Sitjar (darrere l’Ajuntament), la Bella Vista (aquesta està a punt de ser comprada per l’Ajuntament), part de l’Hospici, l’Estació Enològica també ha de menester mà de metge, l’Auditori Municipal… A tot aquest patrimoni de les diferents administracions (Ajuntament i Consell) al qual s’hi ha d’abocar una milionada per restaurar-lo, cal afegir-hi un ’mort’ més? Ves a saber els anys que quedarà així com està per manca de finançament o d’iniciativa municipal. O és millor que ho compri un inversor que, si té ganes, aquest espai es pot convertir en un centre cultural, per exemple? Són algunes de les opinions-reflexions recollides de la ciutadania. El debat, amb pros i contres, està obert.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

darreres notícies

et pot interessar