27.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 21 juliol 2024

Qui som

L’Associació Cultural Setmanari Felanitx, vinculada a l’Obra Cultural Balear, es va constituir el 2011 i actualment és formada per un conjunt de persones escollides per votació, el novembre del 2019, d’entre els membres de l’Obra Cultural Balear de Felanitx. La raó de ser de l’associació que constituïm és l’edició del setmanari Felanitx, concebut com un mitjà de comunicació local, de tarannà obert, amb l’interès ferm de fomentar la tolerància i el respecte i capaç d’adaptar-se a les necessitats de l’entorn.

Història

El setmanari Felanitx és una eina informativa i cultural amb uns precedents de més de 100 anys d’història que reflecteix el diferents períodes socials i polítics del nostre entorn més proper.

El dia de Santa Margalida de 1883 comença a publicar-se El Felanigense, periòdic que apareixerà amb aquesta capçalera fins al 1933, any en què, des d’uns plantejaments més progressistes, passarà a dir-se El felanitxer i adopta el català com idioma propi. No serà fins al 1935 que apareixerà un nou setmanari, una publicació de caire dretà sota el nom que encara porta actualment: Felanitx.

El 17 de desembre de 1960 se celebraren els 25 anys de la publicació amb un número extraordinari (n.1188) de 24 pàgines que coincideix amb l’etapa que Bartomeu Pou n’assumeix la direcció. En aquesta època la publicació agafa un caire cada vegada més allunyat de la política de dretes i hi ha un augment progressiu dels escrits en català sobretot a partir del 1967. Progressivament es va canviant l’estil de la publicació per adaptar-se als nous temps i el català hi va agafant protagonisme. Als anys 90 tota la publicació ja és en la nostra llengua.

El 2011, Bartomeu Pou Jaume, director i propietari del Felanitx, en jubilar-se, decideix fer donació gratuïta del setmanari a l’Obra Cultural Balear per garantir-ne la continuïtat. Es constitueix específicament per això l’Associació Cultural Setmanari Felanitx, la finalitat principal de la qual és l’edició del setmanari. Des de llavors, sota la gestió d’aquesta associació, el periòdic ha continuat la seva trajectòria tot esforçant-se per continuar sent un mitjà de comunicació obert que alhora informa la ciutadania, es fa ressò de les seves reflexions i en recull les opinions.

Tot un símbol

Amb una llarga història a darrere, el setmanari Felanitx, és una de les publicacions més  antigues de la  premsa forana a Mallorca. Aquesta trajectòria el converteix, per una banda, en un símbol que singularitza i identifica el nostre municipi arreu, i, per altra banda, continua sent el mitjà més efectiu per informar-nos del que passa al nostre voltant alhora que ens permet deixar sentir la nostra veu perquè té espai per a les opinions de la ciutadania. És el mitjà que ens permet compartir el que ens uneix i per això ens cohesiona i ens enforteix com a col·lectiu.

Els nostres valors

Concebem el setmanari com un mitjà de comunicació local en el sentit que ens parla del que succeeix a ca nostra però també de com ens afecta el que passa al món. Un setmanari de tarannà obert amb l’interès ferm de mantenir la ciutadania informada i contribuir a fomentar l’esperit crític per millorar la vida del nostre poble des de la tolerància i el respecte. El compromís és també amb la nostra llengua i la nostra cultura, amb els comerços i les empreses locals, amb l’educació i les escoles. Volem que sigui suport per enfortir les noves generacions i confiança per als nostres majors. A més a més, la nostra publicitat també és diferent. Al setmanari Felanitx només donam suport al comerç local, i no permetem la publicitat invasiva, especialment la que es nodreix de les dades i interessos dels usuaris.

Consell d’Administració

La Junta actual va ser constituïda el novembre del 2019 i és formada per un grup de persones escollides per votació entre els membres de l’Obra Cultural Balear de Felanitx. Els càrrecs dels membres que la formen varen ser adjudicats d’aquesta manera:

Presidenta: Bàrbara Sagrera Antich
Vicepresidenta: Jerònia Maria Pont Julià
Secretària: Margalida Estelrich Obrador
Tresorer: Marc Ordines Llopis
Vocals: Nicolau J. Barceló Monserrat, Maria Estelrich Mesquida, Miquel Riera i Nadal

Equip

L’edició setmanal del Felanitx és possible gràcies a la feina d’un conjunt de persones que fan feina amb compromís i il·lusió perquè cada dijous puguem gaudir de la nostra publicació municipal:

Gori Vicens, redactor en cap
Maria Lluïsa Alcaide, administrativa
Paco Esteve i Beneito, assessor lingüístic
Maria Cordero i Lluís A. Oliver Obrador., dissenyadors gràfics
Xavi Aguiló, entrevistes i reportatges

- Publicitat -spot_img

Setmana de festes: la Mare de Déu del Carme i Santa Margalida

Diu la cançó que a l’estiu cada dia és festa a Mallorca. Al nostre...

Les beneïdes de Sant Cristòfol segueixen tenint un gran poder de convocatòria

Un any més i ja fa 73 edicions que a Felanitx, baix el recer...

Vi, música, menjar i gent, arran de mar

La combinació perfecta: gent, menjar i sobretot música i vi de Mallorca ompliren dissabte...