27.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 23 juliol 2025
Portada del llibre
Portada del llibre

Presentam als lectors el llibre que l’IRFAP, l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears, entitat depenent de la Conselleria d’Agricultura, acaba de publicar. Es tracta d’un llibre de gran interès per conèixer la viticultura balear: Recull de mencions publicades entre el 1787 i el 2017. El llibre en segueix un d’anterior sobre la mateixa temàtica: Els noms de les varietats de raïm a les Illes Balears. Es tracta d’una aportació absolutament original perquè fins ara no hi havia cap estudi tan ampli fet sobre el conjunt de varietats de vinya cultivades a les diferents illes. Moltes d’aquestes varietats, com que en el moment actual han deixat de cultivar-se, s’esvaeixen de la memòria col·lectiva. En el llibre se citen unes cent vint-i-tres varietats de vinya que en qualque moment hi han estat cultivades i es recullen milers de mencions que deixen constància del seu cultiu en un indret o un altre.

El llibre és obra dels historiadors Rosa Pascual Ordinas i Antoni Puig Palerm, i ha estat coordinat per Carme Garau Taberner i Joana Maria Luna Prohens. Recull, en primer lloc, una història breu de la presència de vi a les Balears, des dels inicis, que se situen a 700 anys a.n.e. amb l’arribada dels fenicis a Eivissa, des d’on feien arribar el vi a Mallorca i Menorca. A Mallorca les primeres vinyes cultivades, encara que és possible que abans n’hi hagués de naturals, se situen el 123 a.n.e., introduïdes pels romans. Des de llavors no s’han deixat de cultivar mai. 

Per recollir la informació, els autors es basen en una bibliografia disseminada d’obres, algunes molt conegudes, com el Die Balearen de l’Arxiduc o els informes que feien els tècnics funcionaris dels serveis d’agricultura, com és el cas dels manuscrits de Sotorras, meravellosament escrits a mà amb una cal·ligrafia envejable. Han visitat els arxius de Manacor i Santa Maria del Camí, biblioteques públiques i privades i en arxius digitals. Com a contribució des del nostre poble s’ha de citar la publicació pionera de Francesc Grimalt, El vi a Mallorca (1997). També és important la publicació digital de Jaume Grimalt, exdelegat governamental d’agricultura a les Balears i expresident de la DO Pla i Llevant, en què va recollir moltes de les informacions que han servit per documentar el llibre. També hi trobam l’interessant estudi sobre l’evolució històrica dels cultius de vinya a Mallorca de Jaume Binimelis Sebastián.

S’han de citar, encara que de manera col·lateral, les referències constants fetes per diversos autors d’El Encín, institut de recerca agrícola que disposa d’un gran reservori de plantes cultivades. En aquest reservori de plantes s’hi troben varietats desaparegudes (i recobrades, ara) de les Balears que hi foren trameses pels enginyers responsables de l’Estació Enològica de Felanitx: Arnest Mestre i Bartomeu Forteza. Entre les cites s’ha de fer referència a les obres generalistes que sovint tracten i parlen de qualque varietat, com ara el Diccionari català-valencià-balear d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll i el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de J. Coromines. La primera cita recollida en el llibre data del segle XVIII, única d’aquest segle, Tofiño de San Miguel, en el 1787. En el segle següent ja es troba informació abundant, si bé queden llacunes per omplir. Dels XX i XXI ja tenim una informació exhaustiva, com és lògic. Segurament a la llum d’aquesta publicació sorgiran noves troballes bibliogràfiques que aniran ampliant la informació existent. És elogiable l’esforç dels autors, que és desitjable que puguin preparar en el futur una nova edició.

Finalment, just ens queda convidar-vos a la presentació d’aquest llibre el pròxim 17 de juny, a les 19 h, a l’Estació Enològica de Felanitx, amb la presència de l’autor i de Carme Garau, membre de l’IRFAP, que parlarà sobre el procés de recuperació de les varietats autòctones de vinya de Mallorca.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

darreres notícies

et pot interessar