27.2 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 24 juliol 2025

Sí, ja tenim les vacunes aquí, les vacunes en plural. Atès que la malaltia de la covid-19 ha afectat tot el món, ha succeït un fet insòlit en l’àmbit de la comunitat científica, s’han unit forces i recursos de tot el món per intentar trobar entre tots una solució al problema en forma de vacuna. Diversos grups de recerca i laboratoris s’han proposat, mitjançant diverses tecnologies, desenvolupar vacunes contra el SARS-CoV-2, el virus de la covid-19, el coronavirus. Com que hi ha molts de milions de persones per vacunar, tots els esforços en producció de vacunes són pocs.

Entre les diferents tècniques emprades per desenvolupar aquesta vacuna, alguns laboratoris han emprat un procediment que, malgrat que s’havia utilitzat per a altres malalties, no s’havia aplicat fins ara per fer vacunes. És una tècnica en què s’inocula un fragment d’una còpia de material genètic del coronavirus per tal que les cèl·lules de la persona vacunada fabriquin una proteïna similar a la que identifica el virus, i el propi organisme en creï defenses. En cap cas és possible que afecti el material genètic del receptor de la vacuna i, com que no s’inoculen virus, és altament improbable que produeixi cap malaltia; això la fa més segura que altres procediments de fer vacunes. És una tècnica que pot revolucionar el món de les vacunes i de la medicina en general.

Necessitam, doncs, que molt laboratoris participin en la producció de la vacuna per tal que n’hi hagi per a tothom. Totes, sigui la marca que sigui, del laboratori que sigui, tenen una efectivitat similar. De moment n’hi ha cinc d’emparaulades a Europa. És la Comunitat Europea qui compra les vacunes i les reparteix equitativament al països que en formen part per seguir un protocol de vacunació similar.

Són segures les vacunes?

L’elaboració d’una vacuna amb garanties de seguretat és una tasca de molts anys, però per aquesta vacuna hi ha hagut diversos fets que han permès accelerar poder comercialitzar-la amb, com a mínim, el mateix nivell de seguretat que altres vacunes, però en molt menys temps. Per accelerar aquest procés han confluït diversos factors:

– S’ha aprofitat molta informació de recerca que ja es tenia d’altres epidèmies de coronavirus que hi ha hagut arreu del món (SARS-CoV-1 el 2002 i MERS el 2012).
– Pel fet de ser un problema mundial, molts equips de científics de diferents països s’han posat a fer feina per la mateixa causa.
– S’han pogut solapar les diferents fases obligatòries que ha de seguir tot medicament per demostrar-ne la seguretat abans de ser aprovat.
– Les administracions sanitàries i reguladores han facilitat els feixucs tràmits burocràtics.
I el que és més important, les vacunes han de superar un control i anàlisi estrictes i imparcials de les agències reguladores de medicaments (mundial, europea i espanyola), que són les que en definitiva n’autoritzen finalment la comercialització.
Qui s’ha de vacunar i quan?
– Tothom qui es vulgui vacunar ho podrà fer, no és obligatori. Qui no es vulgui vacunar no es vacunarà.
– No es vacunarà tothom al mateix temps i no tothom es vacunarà amb la mateixa marca de vacuna, dependrà de la que es disposi en aquell moment.
– L’ordre de vacunació serà: primer usuaris i personal de residències, després personal de serveis sanitaris de primera línia, després personal de risc i finalment la població general.
– Només es vacunaran majors de 16 anys que no tenguin contraindicacions (sobretot antecedents de reaccions al·lèrgiques greus). Els infants no es vacunaran.
– Les embarassades es vacunaran si el seu estat de salut ho aconsella.
He passat la malaltia, m’he de vacunar?
– Sí, també és podran vacunar els que hagin passat la malaltia COVID.
– Els que l’estan passant hauran de passar 90 dies després de recuperar-se.
– Els que estan en quarantena per contacte, hauran d’esperar a finalitzar-la.
Quins efectes em pot produir la vacuna?
– El més habitual és tenir molèsties, cert dolor i inflor al lloc de la injecció durant unes hores.
– Pot aparèixer mal de cap, cansament i algunes dècimes de febre, que es resolen en 24-48 hores.
Quan comença i quan acaba la immunitat de la vacuna?
– La vacuna es considera posada quan s’han posat dues dosis separades de 21 a 28 dies, segons la marca de vacuna. Les dues dosis seran sempre de la mateixa marca.
– L’efecte d’immunitat comença a partir de la segona dosi, i encara és prest per saber el temps que protegeix.
Una vegada completada la vacuna, he de seguir portant mascareta, rentant-me les mans, mantenir distàncies i airejar els espais tancats?
– Sí, és molt important seguir aquestes mesures; encara passaran mesos fins que no hàgim arribat al que es coneix com a immunitat poblacional o de ramat. Això vol dir que com a mínim aconseguim que el 70 % de la població estigui immunitzada, per haver passat la malaltia o per haver-se vacunat.

Si teniu més dubtes sobre les vacunes i si és oportú vacunar-vos quan sigui el moment, consultau amb la vostra infermera o metge de capçalera del centre de salut.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

darreres notícies

et pot interessar