27.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 28 juliol 2025
La missa, a la capella de la Caritat
La missa, a la capella de la Caritat

La Congregació de les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül va ser fundada l’any 17a98 a Felanitx pel rector d’aleshores Antoni Roig Reixach. Els inicis varen ser a una casa particular del carrer de Mn. Sureda. Posteriorment, passaren al convent del carrer de la Caritat. A més, han estat moltes les cases obertes al llarg de la història a la contrada felanitxera, com són el noviciat al carrer des Call (a la part de darrere de l’actual convent), l’escola parroquial dels carrers Mateu Obrador, Antoni Maura i sa Llana (on ara hi ha la Fundació Deixalles), la residència hospici hospital Mare de Déu de Sant Salvador (carrer de l’Hospici) i també als nuclis i llogarets de Cas Concos, Portocolom i Son Mesquida.

A Felanitx també varen tenir el Centre Eucarístic, amb la preparació de formes i ornaments per a les parròquies de la contrada i el Col·legi Sant Vicenç de Paül. També es cuidaren del menjador a Sant Salvador per a escolans i capellans durant l’estiu.

El fundador, Mn. Antoni Roig
El fundador, Mn. Antoni Roig

A part del nostre municipi, la congregació es va anar estenent amb cases obertes arreu del món: Inca, Portocristo, s’Arenal de Llucmajor, Santa Maria, Sencelles o Vilafranca. A Palma, la casa general i la d’espiritualitat, a Son Roca; a Establiments, es Rafal i la Soledat. També n’hi ha o n’hi ha hagut a Burundi, Hondures, Perú, Madrid, València i Roma, entre altres.

A més de l’escola, tenint cura del parvulari (fins a 5-6 anys) principalment, durant molts d’anys, quan no hi havia ambulatoris ni centres de salut, les monges varen tenir cura dels malalts i moribunds (posant injeccions o vetlant els vespres, entre altres tasques) de sol a sol i de casa en casa, acompanyant les famílies. Socialment, varen ser un pilar molt important. La superiora general de la congregació, sor Antònia Sastre, ha explicat que, antany, “varen ser pioneres perquè les dones començassin a estudiar i a anar a les universitats. Les primeres infermeres també varen ser germanes de la Caritat, juntament amb les d’altres congregacions. En aquell temps la dona ja va ser molt valenta per cobrir tots aquests espais tan necessaris dins la societat, i fent-ho sempre amb un caire de caritat, d’amor i de molt de respecte. Les monges eren el tot dins el poble, ajudant”.

Divendres passat varen celebrar aquest 225è aniversari a la casa mare, al convent del carrer de la Caritat de Felanitx, amb una eucaristia solemne molt participada, festiva i emotiva a la seva capella, presidida pel pare Josep Amengual Batle, missioner dels Sagrats Cors i historiador de la congregació. Posteriorment, es va inaugurar una exposició retrospectiva amb fotografies, ornaments, mobles i estris, seleccionats per Gabriel Bennàssar. Finalment, al pati, se serví un refrigeri, gentilesa de l’Ajuntament.

Varen ser molts els felanitxers que se sumaren a la celebració i que feren costat a les religioses en un dia tan assenyalat.

darreres notícies

et pot interessar