Per tal de facilitar la integració i la comunicació dels ucraïnesos que han fugit de la guerra i que han estat acollits per famílies felanitxeres, l’Ajuntament ha tengut la iniciativa d’oferir-los classes de castellà; són cada dilluns, de forma presencial, de 9.30 a 11 hores, perquè també sigui una manera que aquestes persones tenguin un punt de trobada entre elles i puguin començar a comunicar-se amb una de les dues llengües. Un cop qualificat el nivell que puguin tenir de castellà, se’ls oferirà la possibilitat d’aprendre el català. Segons la demanda que hi hagi, hi haurà classe tot l’any.
Actualment, a Felanitx hi ha cinc famílies que tenen en acollida setze persones ucraïneses. Dilluns varen començar les classes un primer grup de sis, més grans de setze anys, mentre que cinc menors estan escolaritzats a les dues escoles de primària de Felanitx.
La regidora de Serveis Socials, Catalina Soler, ha explicat que “es tracta d’una iniciativa pionera”, i ha remarcat que “una de les barreres més importants és l’idioma, poder-se comunicar”. El departament de Serveis Socials compta amb una professora que fa classes de català i castellà a altres col·lectius que es volen integrar a la nostra societat i costums. A aquests joves ucraïnesos se’ls fa aquestes classes perquè l’idioma no sigui una barrera en el seu dia a dia. A més, des de Serveis Socials es fa un seguiment setmanal d’aquestes persones per orientar-les en el que necessitin.
Per la seva part, des del Bloc per Felanitx consideren que amb aquesta actuació “l’Ajuntament relega el català a un segon terme. El Bloc no es manifesta contrari a l’oferiment d’aquests cursos per part del consistori. Però per començar s’haurien d’oferir cursos de català, que és la llengua pròpia de les Illes Balears. I no deixar-los en una segona fase, com proposa l’equip de govern”, i consideren que “serà molt difícil que després de realitzar un curs de castellà els nouvinguts optin per a fer-ne un de català”.