Passades les festes patronals de Santa Margalida i a tres setmanes vista que comencin les de Sant Agustí, Portocolom és l’epicentre de les diferents activitats culturals, esportives i d’oci que es fan al nostre municipi. Aquests darrers dies ha estat Sant Jaume, patró del Port. Els diferents actes que hi ha hagut han estat molt participats per part de la ciutadania. Sense anar més lluny, els sopars de carrer han tengut una molt alta acceptació. És difícil saber el nombre exacte de taulades amb gent sopant que hi havia repartides per tot el Port. Es calcula que eren devers un milenar. A més de la gent que s’havia apuntat prèviament, a qui l’Ajuntament facilità taules, cadires i pots de gelat fresque, també n’hi va haver que muntaren el soparillo pel seu compte. Grups de 10, 20, 30, 40 o 50 persones, a primera línia, a segona, per les penyes, damunt la voravia o enmig del carrer, qualsevol lloc era bo per fer un poc de festa, amb els veïnats de sempre, els nous, els qui ens veim tot l’any o els qui només són al Port un parell de setmanes a l’estiu. Poder recuperar les relacions socials postpandèmia és el desig de molts i ho demostra la gentada que participa en els actes.


Mentre uns sopaven a la fresca —és un dir— perquè de fresca no en feia gens, més aviat un baf mal d’aguantar, altres es divertien amb el correfoc a l’avinguda de Cala Marçal i a la plaça des Corso. Un correfoc que ha substituït la revetla que hi havia a s’Arenal. Mentre n’hi ha que veuen bé el canvi perquè “el sopar a penyes dels darrers anys havia perdut l’essència amb la qual es va crear fa una trentena d’anys”, altres l’han trobat a faltar amb el format dels darrers anys (abans de la pandèmia). Com sempre, hi ha opinions per a tots els gusts. A les 12 del vespre, molta gent s’aturà per veure els focs d’artifici que amollen des de la punta de Can Marilla. De gairebé tot el port es pot veure aquest espectacle pirotècnic.

Aquests dies també hi ha hagut la travessia al port nedant, que ha arribat a la seva 37a edició; la trobada de pintors novells i la mostra d’artesania, on un bon grapat de pintors novells, la majoria felanitxers, pogueren mostrar les seves creacions; el pal ensabonat, tot un clàssic del dia de Sant Jaume, que un any més tengué molta de participació principalment de jovent; la milla urbana o el concert de la Coral de Felanitx, entre altres activitats.

Diumenge, davant la plaça des Corso de Portocolom, es va celebrar el concert titulat Fantasia en Blau a càrrec de la Banda de Música de Felanitx conjuntament amb en Manel Camp Quartet.

L’esplanada es va omplir de gent que es va acostar a gaudir d’unes obres musicals triades especialment per a aquest concert de Sant Jaume. Era un repertori poc habitual per a la formació, ja que la Banda es va endinsar dins el món del jazz, i actuà com si es tractàs d’una big band per a tocar braç a braç amb els experimentats músics del quartet. Tot i la dificultat del repertori i la joventut de molts dels seus membres, la banda va saber treure tota la seva brillantor, després de moltes setmanes de preparació sota la batuta de Víctor Ferragut.
Durant el concert, el públic va poder escoltar dues obres: “Fantasia en blau”, de tres moviments, i la suite “Gershwiniana”, ambdues compostes pel mateix Manel Camp i que suposaren un homenatge a les obres del compositor americà del segle XX, George Gershwin. Durant el transcurs de les obres, s’anaren alternant moments on la banda acompanyava els solistes del quartet, i moments on alguns joves de la banda tengueren els seus compassos de solistes, com foren Miquel Uguet (saxo), Pere Serravinyals (trombó), Bartomeu Uguet (trompeta), Maria Rigo (clarinet) i Laura Franco (oboè).
