Fa tretze anys ja hi va haver mobilitzacions per la col·locació d’una antena dins el campanar, que va ser retirada
La instal·lació d’una torre per antenes de telefonia mòbil torna a ser motiu de controvèrsia entre els veïnats de Cas Concos, com ja ho va ser fa 13 anys. Mentre uns estan en contra de la instal·lació de l’antena i s’ha posat en marxa una campanya de recollida de firmes, altres apunten que “ja és ben hora que a Cas Concos hi hagi cobertura com hi ha a la gran majoria de pobles”. Un veïnat ha explicat que “he de sortir al carrer o pujar al terrat per just just tenir cobertura. Dins ca nostra no en tenc gens”.
El fet és que la setmana passada a un solar rústic als afores del poble, al començament del camí des Mussol, es va començar a instal·lar una gran torre perquè posteriorment pugui acollir antenes i repetidors de telefonia mòbil.
En assabentar-se, alguns veïnats del poble s’han mobilitzat mostrant el seu rebuig a aquesta instal·lació. Consideren que “és innecessària, fins ara hem sabut viure sense antenes, amb la cobertura que tenim –expliquen– i a més una antena d’aquesta envergadura pot provocar malalties com el càncer”.
Així, la controvèrsia al poble està servida.
Dimarts a vespre, un centenar de veïnats es reuniren al ’Local’ per poder intercanviar opinions i escoltar les explicacions de la batlessa respecte a les passes oficials que s’han fet fins ara respecte a aquest tema. Catalina Soler ha explicat que la instal·lació de la torre compta tant amb els permisos municipals com de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern balear des del novembre del 2023. “De moment només té permís per instal·lar la torre, una infraestructura de telecomunicacions.” “Entenc la preocupació dels veïnats de Cas Concos, però legalment compta amb tots els permisos.” Una altra cosa seran les antenes i repetidors que es col·locaran posteriorment a aquesta torre. Les operadores que vulguin donar cobertura hauran de complir amb els paràmetres de l’Ajuntament. “Si es lloga la torre a diferents companyies telefòniques, l’Ajuntament podrà intervenir per assegurar-se que les emissions estiguin dins els paràmetres permesos”, ha explicat Soler.
Mentre uns veïnats s’hi oposen i recullen firmes al·legant que pot provocar problemes de salut, i defensen que fins ara s’ha sabut conviure amb poca cobertura –més a un sector del poble-; uns altres defensen que segons el Comitè Científic Assessor en Radiofreqüències i Salut no hi ha cap dada que demostri que les emissions de les antenes de telefonia mòbil tenguin efectes nocius sobre la salut.
A la reunió de dimarts horabaixa, alguns dels assistents, enginyers i metges de professió, incidiren en què una antena d’aquesta envergadura –5G, diuen –pot ser perjudicial per a la salut.
A la mateixa reunió hi havia uns fulls que algú havia depositat on es demanava reflexionar sobre la no necessitat de l’antena. L’escrit acaba dient: “no dubteu que com a concarrins, lluitarem perquè no s’instal·li aquesta antena, i en cas de no aconseguir-ho, almenys tendrem la consciència tranquil·la d’haver-ho intentat”.
L’any 2011
Recordem que a l’estiu de 2011 ja hi va haver molt de rebombori al poble. Es va posar una antena camuflada dins el campanar de l’església. La pressió popular dels veïnats aleshores ho va aturar i es va desmuntar. “No sé si ara la pressió social ho podrà aturar perquè és un senyor que ha llogat el terreny. Té tots els permisos per instal·lar la torre. Llavors l’empresa que ho munta és de suposar que arribarà a acords amb les operadores”, ha afegit la batlessa.
Una consulta popular?
Vista la divisió que hi ha dins el poble respecte a aquest tema, alguns residents, a mode de comentari, han dit: “S’hauria de fer una consulta popular per saber l’opinió real del poble: si volen l’antena o no”.