La planta de compostatge que hi ha a la carretera de Porreres, a Son Navata, es renovarà per complet, amb una inversió per part del Consell de Mallorca de 12 milions d’euros. Així ho ha informat la consellera de Medi Ambient i Sostenibilitat del CIM, Aurora Ribot, que la setmana passada visità les instal·lacions.
Aquesta planta de compostatge es va construir fa uns 25 anys i té un volum de feina i de reciclatge molt alt, ja que és l’única planta que hi ha a tota la zona del Migjorn, Pla i Llevant de l’illa.
L’any passat es varen tractar 1.782 tones de llot de les depuradores i 1.985 tones de restes de poda que aporten les empreses de jardineria i particulars de tota la comarca. La poda es mescla amb el llot i amb aquest material es varen produir 695 tones de compost. Possiblement pel confinament, la xifra és un 28 % manco, si la comparam amb l’any anterior, quan es varen produir 967 tones de compost.
El compost obtingut, tot i no ser gaire conegut per la ciutadania, “és un recurs molt apreciat i necessari per a l’agricultura i la jardineria, ja que és una manera de tornar a aportar nutrients i estructura al sòl, i d’aquesta manera tancar el cercle de la matèria orgànica”, ha explicat la directora insular de Residus, Patrícia Arbona.
El procés
El procés s’inicia amb la recepció i descàrrega dels residus que es tracten a la instal·lació: llots d’estacions depuradores d’aigües residuals i fracció vegetal (poda). La poda es tritura i, amb una pala, es mescla amb els llots. Per cada metre cúbic de llot, s’utilitzen tres metres cúbics de poda triturada.
La fermentació, fase inicial del procés de compostatge, es du a terme mitjançant un sistema de canals airejats. La planta té instal·lats cinc canals de fermentació. Una vegada dipositada la mescla entre poda i llots als canals, es mou mitjançant una voltejadora. El temps de permanència de la mescla als canals és d’uns quinze dies.
El material ja fermentat passa a la fase de maduració, que es du a terme mitjançant piles que es voltegen periòdicament amb una pala carregadora. El procés de maduració dura, aproximadament, entre seixanta i noranta dies. Finalment, el material s’afina per eliminar residus impropis i obtenir el compost, que s’analitza i, si compleix els paràmetres prevists, es comercialitza.
Després del tancament de la polèmica planta d’Ariany, actualment les plantes de compostatge actives, a més d’aquesta de Felanitx, són les de Son Canut, ubicada a Son Reus (Bunyola) i la de Calvià.