Segons l’informe del servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca que avançà la setmana passada Diario de Mallorca, l’antic convent de ca ses monges de la Caritat de Portocolom “no presenta valors que ho facin mereixedor d’alguna de les proteccions individualitzades assenyalades per la llei 12/1998”, ja que, tal com preveu aquesta llei, les figures de bé d’interès cultural (BIC) o bé catalogat (BC) “han d’aplicar-se als elements patrimonials que presenten uns valors rellevants que els fan dignes de protecció al marc de les Balears”. Per això, el Consell no considera que aquests valors es puguin atribuir a aquest immoble.
L’informe afegeix que “en qualsevol cas, l’administració local haurà de valorar si considera pertinent la seva inclusió al catàleg municipal”.
Des de la Sala, de moment no han fet valoracions, ja que a l’hora de tancar aquesta edició encara no havien rebut oficialment l’escrit del Consell i abans de res volen analitzar detalladament el dictamen de Patrimoni del Consell.
Recordem que fa uns mesos la Congregació de la Caritat va vendre l’antic convent, tancat des de fa dos anys, a una empresa promotora que té la intenció d’enderrocar-lo i construir-hi una dotzena d’habitatges.
En assabentar-se’n, algunes entitats com Salvem Portocolom i Arca en varen demanar la protecció. L’edifici no figurava al Catàleg Municipal de Patrimoni.
Arca, el passat mes d’abril, va demanar un informe al Consell, organisme competent amb Patrimoni, perquè avaluàs l’immoble i es declaràs bé d’interès cultural (BIC).
Arran d’aquesta petició es va suspendre de manera cautelar qualsevol obra de demolició i nova construcció a l’edifici durant tres mesos. Si en aquest termini no s’ha iniciat l’expedient per declarar-lo BIC o s’adopti alguna altra mesura de protecció, automàticament la suspensió quedarà aixecada i es podrà continuar amb la tramitació de les llicències municipals corresponents.
El 15 de maig, els tècnics de Patrimoni varen visitar l’edifici, construït el 1914, per emetre l’informe que analitza el convent des del punt de vista arquitectònic i no aprecia singularitats que n’aconsellin la protecció urbanística. Malgrat que el mateix dictamen admet que és un “exemple tipològic de les cases del nucli de la Capella que, dissenyada per Pere Alcàntara Penya, i juntament amb els molls de la Duana, varen constituir l’inici del nucli de Portocolom”. A més, apunten que “ha estat l’únic convent del nucli i amb una presència social important, ja que va funcionar com a centre educatiu fins a la dècada dels anys 90”.
La Sala
Amb aquest informe tot fa pensar –falta la confirmació oficial per part de la Sala– que se seguirà amb la tramitació ordinària, ja que, tal com es va dir al Ple municipal, si Patrimoni no el cataloga i ho fa l’Ajuntament, qui ha comprat l’edifici podria demanar una indemnització milionària, com va passar no fa gaire amb el cas del solar de sa Punta (de darrere s’Arenal) que ens ha costat als felanitxers devers sis milions d’euros per una decisió política de fa trenta anys.
D’altra banda, l’entitat Arca ha lamentat que el Consell únicament valori els aspectes arquitectònics i no la dimensió històrica de l’edifici a l’hora d’emetre l’informe.