27.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 23 juliol 2025
El Coso, pujant l’escala de la Parròquia
El Coso, pujant l’escala de la Parròquia

Com el dia i la nit. Així es poden definir les dues parts de la festa del dia de Sant Agustí dels darrers anys. Un dematí molt felanitxer, amb molta diversió, i un vespre en què la invasió forana no ens deixa gaudir. Fa anys que es diu que s’hi posarà remei. És cert que els desastres no són com l’any 2017-2018,  quan la botellada i destrosses arreu –arapot ser n’hi ha, però no tantes, però encara falta acabar de reconduir la cosa. És el desig de la gran majoria, que aquest any que falta per tornar a ser Sant Agustí es pensi bé com es pot arreglar aquest desgavell i que l’Ajuntament, com ja ha avançat, prengui “mesures dràstiques”.

El dematí, amb el Cosso com a protagonista

Amb la vista posada en el cel, després del ruixat de les 4 de la matinada, a les 7,30 del dematí, els cosseros començaven a arribar a la plaça Pax, punt de trobada per davallar tots junts cap a la Font, on els esperava una altra tongada de cosseros. Eren les 8.15 i els xeremiers avisaven que ja arribaven. Amb un silenci sepulcral baixaren  dins la font, i després de dir les paraules miraculoses, de dins les cristal·lines aigües, la quica va tornar a ressuscitar. I en fa d’anys que ressuscita! Amb la gresca característica, el grup puja les escales i damunt el replà continuen ballant al so de les xeremies. El rector, des de la finestra de la Rectoria, poal i granereta en mà, beneeix una vegada i una altra tot el personal i la quica. La comitiva comença el seu recorregut per la Vila, que queda envaïda de camisetes del Cosso. Enguany se’n han fetes unes 2.500. Ja n’hi ha!

El pregó 

La pròxima cita molt important és a s’Arraval. A les 9 ja està estibat de gent. Enguany el pregó es tornà a fer al balcó de Can Picó, com els primers anys de quan es va començar a fer. Al cap d’una estona, els ’actors’ arriben des del carrer de la Mar, amb una carrossa, i comença el xou fent dues voltes a la plaça.

El pregó, a Can Picó, a s’Arraval
El pregó, a Can Picó, a s’Arraval

La pregonera va ser na Marta Obrador, Pol, actriu i professora de música i de teatre. Una vintena de joves varen participar en la posada en escena, i va comptar amb la participació especial de n’Albert Iglesias -pregoner de l’any passat- en el paper de Sant Agustí i de  la cantant Mar Grimalt.

Amb ells, dues grans fotografies dels protagonistes d’aquests dies. A una banda, la de Guillem Timoner, campió del món de ciclisme, mort la setmana passada i, a l’altra, na Mariona Caldentey, acabada de proclamar campiona del món de futbol. Curiosament, Felanitx només ha estat tres dies sense un campió del món. La ironia felanitxera, la crítica, la reivindicació i el feminisme varen centrar el pregó i la posada en escena.

Molts dels temes que s’anaven repassant eren en clau molt local, com que a Sant Agustí, que no és el patró, se li fa més festa que a Santa Margalida, que és la patrona i des de fa anys la seva celebració festiva està relegada a un segon terme. Com a actriu i professora de música, va reivindicar la construcció d’un nou teatre i auditori municipal. “Per culturalitzar un poble s’han de tenir instal·lacions. És vergonyós que en ple segle XXI no tenguem un teatre en condicions”, va exclamar, i els assistents la varen ovacionar amb un fort aplaudiment.

En el pròxim número reproduirem el pregó. L’acte va acabar cantant l’Himne de Felanitx, adaptat pel Cosso i interpretat per la cantant Maria Hein, i corejat per tots els assistents.

Arriba l’hora d’anar a menjar un polo a Can Llenya i a berenar per poder aguantar la calor a la placeta del Convent. La refrescada per la ploguda del dia i vespre anteriors es va agrair.

Al Convent

Un altre dels moments més esperats és els balls dels Cavallets i dels Gegants davant del Convent i el posterior pas de les autoritats sota el pal·li abans de tornar a l’Ajuntament per donar per acabada la primera part de la festa.

Saber què passarà i qui hi passarà és sempre una incògnita fins al darrer moment. Enguany ha estat notòria la no assistència de les autoritats polítiques del Govern, del Parlament i del Consell, quan sempre els havia agradat molt assistir-hi i gaudir de la festa. N’hi ha que diuen que no varen venir per por; altres, perquè no els varen convidar a venir, i la tercera possibilitat, que tenien molta feina amb el temporal de diumenge i no podien anar de festa. No hem pogut esbrinar quina és la bona.

Els polítics passen per davall el pali
Els polítics passen per davall el pal·li

Sí que varen venir els que ara estan a l’oposició. Entre aquests, Mercedes Garrido, diputada i membre de la Mesa del Parlament, consellers insulars (també del PSOE) i el coordinador de Més per Mallorca i batle de Deià, Lluís Apesteguia –aquest, sense sumar-se a la comitiva oficial. Sí que hi eren els regidors, tant del govern PP i PI, com els del PSOE (a l’oposició), així com els batles pedanis i els caps dels cossos de seguretat (Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil). Els regidors del Bloc eren a la festa, però fora de la comitiva oficial.

Arriba el moment de passar per davall el pal·li. Qui més qui manco intenta agafar posicions. La gran majoria estan ben estrets i s’ha de fer lloc per poder passar. Enguany el dosser s’aixecà ben amunt perquè fins i tot els Gegants hi passassin per davall, després dels Cavallets. Ben aferrada a na Maria Enganxa, perquè la protegís de la ruixada, amb un capell de palla i una camiseta del Cosso damunt el vestit, la batlessa Soler va ser la primera política a passar. I a darrere la resta. En veure l’arruixada n’hi havia que no gosaven continuar, però de darrere empenyien. I ja varen ser enmig del xou. Mentrestant, una pluja de líquids de tota casta es va fer present. Per l’olor i i la textura enfitosa, es dedueix que no només era aigua. Era una mescla molt variada. A més de líquid, alguns dels assistents –hem sabut que molts del Cosso no sabien ni què passaria– varen començar a tirar raïm a l’aire, dirigit als polítics, però que també van ’ferir’ la resta d’espectadors de la feta; un raïm possiblement veremat dies abans, per la qual cosa molts dels presents van quedar impregnats de most i una pudor que va fer que anessin a ca seva a dutxar-se i canviar-se de roba. Mentrestant, la comitiva va seguir cap a la Sala, on varen fer els darrers balls i el Cosso i la quica –la principal– es varen començar a dispersar. I fins l’any que. Fins dia 28 d’agost a les 8 del dematí, si no canvien d’hora.

Arriba l’hora d’anar a dinar. Molts de grups, alguns concerts i música i bauxa.

L’horabaixa

Devers les 16 hores es comença a preparar el dispositiu policial per intentar aturar-minimitzar els efectes de la ’marabunta’; gent de fora, molta sense saber ni a què ve, venen a fer botellot i res pus. “Venim a la festa del Cosso” –diuen.

Enguany hi havia un dispositiu d’un centenar d’efectius entre Policia Local (a més d’aquí, n’hi havia de molts de pobles), Guàrdia Civil, Protecció Civil, seguretat privada i, a més, personal sanitari amb diverses ambulàncies. Aquests es varen repartir per les entrades del poble i pels punts estratègics on hi havia més trull de festa.

El vespre 

Devers les 8 del capvespre, una allau envaeix Felanitx i comencen a anar cap al Parc Municipal, on hi ha la verbena, aquests darrers anys molt de moda pels DJ’s que hi actuen i que agraden molt al jovent. Davant les aglomeracions de l’any passat, enguany es varen augmentar les mesures de seguretat, però amb la gentada que hi havia tot es va desbordar. Devers les 21 hores, la coa era de tot el carrer Bellpuig, fins a ses Torretes. Això només a una part, més tot el que hi havia pels voltants del Parc. I la cosa va rebentar. Devers les 00.30 h, un grup de jovenots que no volia fer coa va decidir botar la reixa per entrar dins el parc. Des de molt abans, les xarxes socials feien fum criticant el que es vivia defora.

Defora del parc, estibat de gent dia 28 a vespre
Defora del parc, estibat de gent dia 28 a vespre

Sembla que, devers les 2 de la matinada, l’accés es va normalitzar.

L’Ajuntament prendrà mesures dràstiques i es replantejarà la verbena de dia 28

Després del caos viscut i l’allau de crítiques tant a les xarxes socials com a les converses de cassino, dimarts dematí arribaren les reaccions i com reconduir la situació.

L’Ajuntament ha anunciat que prendrà mesures dràstiques per evitar que aquesta massificació es torni a repetir. Així ho va assegurar la batlessa, Catalina Soler: “la verbena kais –de DJ’s– no es farà aquest dia i passarà a ser de pagament i per a majors de 18 anys, tot per evitar l’efecte crida”.

Tradicionalment, la verbena d’aquest dia sempre ha estat gratuïta i més familiar, per acomiadar les festes, però els darrers anys, i amb l’ajuda de la massificació de la botellada, s’ha desvirtuat i ha perdut l’essència. Per això, el Consistori ha decidit posar-hi fre i canviar el model. “Tenim un any per endavant per planificar i estudiar què i com ho feim”, va explicar Soler.

La batlessa va destacar que la resta d’actes de les festes varen ser una “celebració exemplar”. Per això, “demanam disculpes a tots els felanitxers”.

El problema va començar a partir de les 20 hores, quan una allau de gent es va concentrar als voltants del Parc Municipal on va arribar a haver-hi tanta gent a dins –7.000 persones– com a defora, més la gent que hi havia escampada pel poble i per les festes dels bars. Segons Soler, “a Felanitx hi havia 20.000 persones. És impensable que un poble com el nostre pugui acollir tanta gent. No crec que hi hagi cap concert a les Balears que hagi duit tanta gent”.

Respecte dels incidents de botar la reixa, Soler va dir que “les persones que varen botar varen ser immediatament identificades i expulsades del recinte”. I va assegurar  que “en cap moment no es va sobrepassar l’aforament”.

L’aglomeració era tanta que els agents de seguretat no donaven a l’abast.

Per a l’any que ve, si no es fa la verbena Kais aquest dia, s’haurà de cercar una alternativa perquè els felanitxers puguem gaudir d’aquest dia dins el Parc. Una possibilitat passa –segons la Sala- per fer una polsera o un distintiu per als residents al municipi i també habilitar dos accessos diferents, un per a empadronats i un altre per a no residents.

La batlessa conclou: “estudiarem totes les possibilitats perquè el dia de Sant Agustí sigui per a gaudi de la gent del municipi. El que no podem permetre és que una verbena embruti el nom de Felanitx i molt manco faci mal a les festes perquè davant de tot estan fetes perquè els felanitxers en puguin gaudir plenament”.

PSOE i Bloc demanen quatre dimissions

A més de les crítiques ciutadanes a través de les xarxes socials, també se n’han produït de caire polític. Els partits de l’oposició Bloc i PSOE demanen quatre dimissions (dues cadascun), la de la regidora de Festes i la del cap de la policia, i la de la batlessa i el regidor de Seguretat Ciutadana, respectivament.

Per al Bloc, “els accessos al Parc es varen tornar a veure totalment desbordats un any més i va quedar clara la inoperància del dispositiu policial establert. Els vídeos lamentables de persones, la majoria adolescents venguts de fora, botant la tanca del parc per burlar el control d’aforament, totalment inoperant, ja han corregut com la pólvora i amenacen la imatge i el bon nom de Felanitx i la seva gent”. I afegeixen que “és el segon any que es repeteixen aquests fets, i cal que se’n derivin responsabilitats polítiques. En aquest cas, per part de la regidoria de festes i els responsables del dispositiu policial”.

Per tot el que ha passat, “és imperatiu que tots els agents implicats en l’organització de les festes ens asseguem a debatre i a consensuar les mesures per evitar que l’any que ve ens tornem a trobar davant el mateix problema, fruit de la inoperància de l’equip de govern. Per això el Bloc proposarà la creació immediata de la Comissió de Festes de Felanitx, un òrgan que, a través de la participació ciutadana, es converteixi en el rector de les festes de Sant Agustí”.

Per la seva banda, el PSOE ha denunciat que “per segon any, aquesta celebració ha estat notícia i no per festa, sinó pel fracàs absolut del dispositiu que l’Ajuntament havia elaborat”. Consideren que els recursos eren insuficients per retenir l’allau de gent que pujava a la verbena. “En cap moment va suspendre la celebració, posant en risc moltíssimes persones”. Així, els socialistes demanen la dimissió de la batlessa del regidor de Seguretat Ciutadana.

“Uns fets tan greus no es poden tapar amb mentides i enganar la ciutadania dient que l’aforament es va controlar en tot moment”, diuen. Per això, demanaran a la resta de partits de presentar una petició conjunta de ple extraordinari perquè “la batlessa i el seu equip donin explicacions, així com també estenen la mà per treballar conjuntament i trobar una solució per salvar la festa de Sant Agustí sense suprimir-la”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

darreres notícies

et pot interessar