Es llevarà la carretera i es millorarà tot l’espai natural
Dia 11 d’octubre, a les 11 del matí, se signarà l’acta d’ocupació per part de l’Ajuntament del terreny de 8.568 metres que la Sala s’ha vist obligat a expropiar i a pagar 6,2 milions d’euros a la família De España. Tot, motivat per les divergències que redolen des de fa 35 anys amb la tercera fase —no executada— de la urbanització de sa Punta de Portocolom.
Ara que aquest terreny —que durant anys es va emprar com a aparcament— serà municipal, l’Ajuntament ja té l’avantprojecte redactat per tal d’eliminar la carretera i crear-hi una àrea natural. De fet, la Sala ha rebut una subvenció de poc més de dos milions d’euros per tal de dur a terme alguns projectes a Portocolom, com són retirar el cablejat a la zona de sa Capella, la senyalització intel·ligent i aquest d’eliminar el tros de carrer que xapa s’Arenal gran del solar i adequar la zona.
Al Ple municipal de dilluns, amb els vots a favor de PP, PI i Bloc i l’abstenció del PSOE i Vox, es va autoritzar la batlessa a signar l’acta d’ocupació del terreny, amb els germans De España, que fins ara han estat els titulars del terreny. Dia 11 d’octubre, si no hi ha res més de nou, es tancarà un dels capítols més amargs de l’urbanisme felanitxer i que ens haurà costat 6,2 milions d’euros.
El portaveu del Bloc, Miquel Lluís Mestre, demanà quin seria el full de ruta a partir d’ara, al que la batlessa, Catalina Soler, li va contestar que “tenim tres anys per executar el projecte i aviat es començarà a licitar”. Una vegada eliminada la carretera potser també s’haurà de reorganitzar la ubicació del bar i dels elements de socorrisme, banys i altres serveis amb què compta la platja.
La història
Com hem explicat en anteriors ocasions, els fets es remunten a l’any 1988. Mitjançant un conveni urbanístic, l’Ajuntament declararia com a urbanitzables els terrenys de la fase 3 de sa Punta, i els propietaris, a canvi, cedirien aquest solar destinat a una zona verda pública, inclòs a sa Punta 2. Però la promulgació de la Llei d’espais naturals, el gener de 1991, va frustrar el pla urbanitzador en ser declarats ANEI pel Govern Balear.
Des d’aquell moment, hi ha hagut negociacions entre l’Ajuntament i la propietat, amb canvis de cromos als planejaments urbanístics que s’han iniciat dins aquests anys, però que no s’han aprovat (recordem que continuam amb el Pla del 69). Fins que, el 2015, els propietaris varen presentar una demanda davant del Jurat d’Expropiació. De tot d’una, la família De España demanava 7,3 milions, mentre que l’Ajuntament ho va valorar en 2,8 milions. La sentència del Tribunal Suprem de fa dos anys (novembre de 2021), es pot dir que salomònica, ho va deixar en 5,2 milions, més els interessos de demora: un milió més.
Via de cintura
D’altra banda, el Ple va aprovar fixar el preu just per tal d’adquirir un trosset de terra de 79 metres que va quedar de romanent a una finca particular quan es va fer la ronda de circumval·lació de Felanitx. S’ha arribat a un acord amb la propietat i per aquests metres l’Ajuntament pagarà 2.370 euros.