26.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 22 juliol 2025
Frontal de l’empedrat vist de dins la mar
Frontal de l’empedrat vist de dins la mar

Les obres de rehabilitació de l’empedrat del moll de la Duana de Portocolom avancen a molt bon ritme; de fet, encaren la recta final. Si tot va segons el guió previst, acabaran el mes que ve o, com a molt tard, a començaments d’abril.

Per alguns dels ciutadans consultats, a simple vista “l’empedrat queda molt bé”. Però el problema rau en la metodologia emprada per PortsIB per reforçar l’interior, l’ànima de l’estructura. I és que la Plataforma Salvem Portocolom, tot i aplaudir la bona feina que fan els margers, se senten “enganats” per PortsIB perquè s’hi utilitza més formigó del que el Govern –diuen- els va dir en un primer moment. “L’ànima del moll ara és de formigó i ferro, i no de pedra i morter de calç”, ha criticat la Plataforma a través de les xarxes socials i ha mostrat imatges dels camions formigonera abocant tones de formigó. Asseguren que en un principi només els fonaments havien de ser de formigó, però ara la gent se sorprèn de la gran quantitat que se n’utilitza. Reconeixen que “els margers fan una gran feina perquè l’aparença exterior del moll sigui com l’original, però tot el cos de la construcció és de ciment”. Això –diuen–no és el que es va acordar quan les entitats de Portocolom es reuniren amb la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. 

Els margers van col·locant les pedres segons la tècnica
Els margers van col·locant les pedres segons la tècnica
Mur de formigó a l’interior
Mur de formigó a l’interior

El portaveu de la plataforma, Miquel Àngel Lobo, en declaracions a IB3TV, ha comentat: “ens pensàvem que els fonaments de baix de tot serien de formigó, però la sorpresa va ser quan vàrem veure aquest mur. I el que ara tenim és una base de formigó, amb un mur, i aquest mur està folrat de pedra. Nosaltres no veim la tècnica constructiva originària enlloc”.

El Govern, per la seva banda, assegura que les obres han de ser així per aconseguir l’estabilitat desitjada. La gerent de Ports de les Illes Balears (PortsIB), Cristina Barahona, assegura que “des d’un principi ho vàrem explicar”. “Els diguérem que era necessari fer un mur de formigó, perquè això aportaria estabilitat i seguretat estructural. Aquest mur quedaria a dins, i no es veuria de cap manera”.

Aquestes obres ja varen néixer amb polèmica. Abans de començar hi hagué moltes de reunions i fins i tot una concentració amb la participació de més de 700 persones, l’abril passat, per demanar que es respectàs el sistema de restauració, tal com es va fer quan es va construir fa moltes dècades. Si bé el Govern es va comprometre a minimitzar l’impacte dibuixat en un principi, l’ànima del mur és una paret de formigó folrada de pedra, feina que fan els margers seguint la tècnica tradicional antiga. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

darreres notícies

et pot interessar