El jove de Cas Concos, de 18 anys, Llorenç Soler Adrover ha estat el guanyador del concurs “Rufino Pineda Mendoza” que s’ha celebrat al municipi de Villanueva de la Serena (Extremadura) amb un meló de 31,600 quilos que, a més, segons l’organització, és el meló més feixuc que s’ha presentat mai en un concurs a Espanya.
El concurs, disputat en el marc de les festes de San Bartolomé, va reunir en la seva 60 edició un total de vuit síndries i onze melons, procedents de Villanueva de la Serena, Don Benito, Guareña i Mallorca.
En Llorenç, que des de fa cinc anys cultiva melons, en fa dos, en plena pandèmia, va presentar un meló al Concurs del Meló que es fa a Vilafranca i va guanyar, amb el pes de 24,260 quilos, rècord que encara avui conserva. El guanyador de l’any passat va ser de 23,750 quilos.
Aquests darrers mesos ha preparat alguns melons per al concurs que es farà aquest pròxim cap de setmana al poble veïnat, amb la varietat local feis; però, a més, ha volgut experimentar i ha sembrat unes plantes de la varietat forastera north carolina, llavor que té el rècord Guinness del meló més gran; un rècord que pot canviar de titular i ser felanitxer/concarrí.
En Llorenç els cultiva a cals seus padrins, a la finca de Can Polla de Son Artigues (just a la partió entre Felanitx i Porreres), a terra de call vermell.
Fa unes setmanes, quan els estava engreixant, ens explicà que només deixa un meló per planta, “per intentar que tota la planta centri la seva alimentació a un sol meló i es faci més gros. Quan tenc triat el que vull deixar li vaig llevant els altres perquè no xuclin aliment a la planta”.

Demanat per quin és el secret per fer-los bons i grossos, respon: “donar-los molta aigua i estar-ne molt pendent, observant-los cada dia i anar llevant-li els petits, a més d’esquitxar-los per evitar malalties que puguin perjudicar les plantes”.
Ha guanyat, i això que fa unes setmanes no era molt optimista. Ens deia que enguany el cultiu no va anava gaire bé. El clima que ha fet els mesos enrere, plovent tard, ha perjudicat les plantes perquè tenen molta humitat. I això és sinònim de malalties, de fongs que les causen, com el míldiu o la cendrada, “i això no els és gens bo perquè creixin”, explicà.
Però al final li ha anat molt bé, guanyant aquest prestigiós concurs de Villanueva de la Serena, que, a més, a la fotografia es veu l’acte de certificació del pes del meló amb proves en vídeo i fotografia que s’entregarà a la entitat Guinness, que l’acceptarà o no en la seva base de dades.
Si hi entràs, seria el segon rècord Ginness felanitxer. L’any 1992, a l’Expo de Sevilla, la fotografia de Gabriel Bennàssar va aconseguir ser-hi inscrita, en la fotografia més gran realitzada fins al moment.