El setembre de 1934 feia gairebé un any que les dretes, concretament la CEDA de José María Gil Robles, havia guanyat les eleccions a Corts, a l’Estat espanyol. Feia gairebé un any que hi havia un govern republicà de dretes, que s’esforçava per esmenar els canvis que havia anat programant i implementant l’esquerra el temps que havia governat.
El 9 de setembre de 1934, Gil Robles havia de fer un míting a Covadonga, i a Astúries es declarà vaga general. Abans del míting, socialistes i anarquistes llançaren tatxes a la carretera que conduïa al santuari de Covadonga, per on havia de passar el cotxe de Gil Robles. Però el Jefe, que nunca se equivoca, o els seus acompanyants, varen tenir una bona idea: varen posar graneres als paraxocs del davant del cotxe i així, mentre el cotxe avançava, agranava i llevava del camí les tatxes. José María Mendoza Ussía va retratar l’automòbil adaptat.
No he tengut la possibilitat d’investigar si varen descobrir els autors de la malifeta de Covadonga, però cal reconèixer que el recurs aplicat per sortir-se’n té la seva gràcia. Dos mesos abans del míting de Covadonga, a Felanitx s’havia celebrat l’acte de benedicció del monument de Crist Rei a Sant Salvador. L’1 de juliol de 1934 una munió de fidels i d’autoritats estaven citats al puig, i quan els primers cotxes que portaven les autoritats començaren la pujada, se n’adonaren que a la carretera hi havien posat tatxes amb la intenció que els cotxes foradassin les rodes. No hi hagué cap incident destacable, excepte les molèsties d’haver de retirar les tatxes.
A Felanitx no varen tenir cap idea genial perquè els cotxes no foradassin, i varen detenir un regidor de l’Ajuntament, Rafel Estades, s’Esparter, com a culpable-promotor-instigador dels fets. L’hagueren de deixar anar perquè no hi havia cap prova contra ell.
Després del cop d’estat de 1936, Rafel Estades, com altres persones, no va voler fugir de Mallorca perquè estava convençut que ell no havia comès cap delicte, però els feixistes no pensaven el mateix, i quan el varen agafar encara recordaven les tatxes de la carretera de Sant Salvador. Del que li varen fer a Rafel Estades els seus assassins no en tenim cap imatge, però el seu record és viu encara a la vila.
I del que ha fet dia 18 de juny de 2024 el president del Parlament de les Illes Balears en tenim constància. Tothom ho ha pogut veure. I ho hem de recordar.
Setmanari Felanitx © 2021