Enguany s’han centrat a investigar la Naveta II.
Després que l’estiu passat no es poguessin fer excavacions en el poblat prehistòric dels Closos de can Gaià per la pandèmia, les darreres tres setmanes els arqueòlegs i estudiants les han represes, centrant les feines en l’anomenada Naveta II. De moment és una campanya molt fructífera per la gran quantitat de material que s’hi ha trobat i extret, i que serà analitzat pròximament. Per als arqueòlegs participants “ha estat una de les campanyes de més troballes”; s’han trobat evidències materials que permetran a l’equip entendre la vida diària de les comunitats que varen viure a Mallorca fa uns tres mil anys. S’ha pogut documentar un fèrtil nivell arqueològic corresponent a una de les darreres fases d’ús d’aquesta casa de l’edat del bronze que es va construir fa uns 3.500 anys i es va abandonar fa 2.800 anys.


El codirector de les excavacions, Bartomeu Salvà, ha explicat que s’ha trobat una àrea de gestió i consum d’aliments (amb una llar de foc, diversos molins de pedra, restes d’animals consumits, etc.) Aquestes noves troballes obren prometedores línies de recerca per estudiar un moment de convivència entre comunitats pertanyents a dues cultures diferents que presentaven maneres de viure molt diferents i per millorar la comprensió de l’inici de la cultura talaiòtica”.
Una quinzena de persones, entre equip professional d’arqueologia, voluntaris i estudiants, principalment de la Universitat de les Illes Balears (UIB), hi han fet feina. A diferència d’anys passats, per mor de la pandèmia es va decidir que enguany no vindrien voluntaris de fora de Mallorca.

Recordem que a aquest projecte hi dona suport tècnic i científic la UIB i que l’Hotel Club Cala Marçal ha col·laborat des del principi costejant la manutenció de l’equip de voluntaris que hi participa.
Per al dia 21 d’agost han preparat una jornada de portes obertes perquè tota la ciutadania pugui conèixer la feina feta i la que es farà.