L’associació cultural i musical A Jazz de Mar, juntament amb l’Ajuntament, promouen i organitzen des de l’any 2016 el ja mític festival de jazz i música creativa A Jazz de Mar, un festival que ja s’ha fet referent en la comarca.
En el transcurs de les edicions, s’ha arribat a una fórmula per tal d’acostar la música creativa als habitants del municipi, que fusiona els concerts del cap de setmana amb un Campus de Música Creativa per a infants, joves i adults per tal de fer la música creativa i la improvisació més accessible, i un grapat d’altres activitats relacionades, com jam sessions, la gravació del pòdcast en directe “Pati de Butaques”, conduït per Júlia Mérida, una ballada de swing i els concerts dels combos del Campus.
A més, l’any 2019 sorgí la idea de programar cada any algun músic insular, que, tot i tenir experiència en escenaris, no hagi editat encara música pròpia. Amb el projecte Emergeix!, es fa cada any un concert inèdit i s’enregistra en directe, amb l’escenari del festival com a plataforma per a artistes perquè puguin gravar música pròpia.
El projecte compta ja amb quatre discs editats: el guitarrista Josep Munar (2019), el trompetista Pep Garau (2020), la violinista i cantant Sinéad Cormican (2021) i la trompetista Maria Antònia Gili (2022). Enguany serà el torn del saxofonista Miquel Àngel Rigo.
A més, els altres artistes que formen part del cartell són d’un nivell extraordinari.
El programa
Divendres, a les 21.30 hores
Aina Tramullas (Puigpunyent, 2001) i Goran Levi (Veliko Tarnovo, 1998)
En aquesta ocasió s’ajunten per interpretar un repertori jazzístic format per estàndards, vocaleses, boleros i composicions pròpies. S’endinsen dins una música íntima i desperta, apostant per una improvisació constant, juntament amb la màgia i la intimitat que suposa el format de duo.
Projecte Emergeix! – Miquel Àngel Rigo
Miquel Àngel Rigo és saxofonista nascut a Llucmajor. Ha participat activament en nombroses formacions de l’escena musical mallorquina: Branca Santa, Big Yuyu, The Jazz Fingers, Orange Juice Funk Collective, London Afrobeat Collective, la Voodoo Children Big Band de Toni Vaquer, Glissando Big Band, l’OSIB, Pep Garau Sextet, S’Escat, etc.
En aquesta ocasió, ens presenta el seu repertori propi, acompanyat d’altres músics mallorquins per mostrar-nos el seu caire més personal i íntim, amb un seguit de composicions que mostren la seva gran personalitat creativa.
Dissabte, a les 21.30 hores
Kaleidoscope i Rita Payés
En Pintxo, en Juanpa i en Mañeru, des de la seva admiració, respecte i amistat, s’ajunten després de vint anys per compartir el que més els agrada, fer música.
Ens portaran per camins entre el jazz, el folklore colombià, les cançons de bressol cubanes, les zambas argentines i temes de composició pròpia. En aquest viatge s’uneix el talent i la màgia de Rita Payés a la veu i trombó, per acabar de pintar el llenç d’aquesta proposta tan especial. Delícia assegurada.
Carlos Sarduy Quintet
Elogiat pel so de la seva trompeta, per ser un intèrpret versàtil i pel seu magnífic bon gust, el cubà Carlos Sarduy ha enregistrat més de cinquanta treballs i ha col·laborat amb mestres de l’alçada de Chucho i Bebo Valdés, Steve Coleman, David Murray, Esperanza Spalding i Concha Buika, entre d’altres.
Multiinstrumentista, en els seus concerts convida el públic a submergir-se en un vibrant viatge musical a través d’un discurs melòdic, sensible, propi del seu particular bagatge. Sarduy disposa d’un estil personal fruit del seu coneixement profund de la música afrocubana i de la seva habilitat per barrejar-la amb el jazz més innovador.
Diumenge, a les 22 hores Alabaix Big Band
Tancarà el festival l’Alabaix Big Band, dirigida pel músic felanitxer Toni Vaquer, tal com succeeix des del 2017. És una estructura que va mutant a cada edició, ja que cada any es forma una big band única i diferent que fusiona músics illencs amb els músics forans que han participat els dies anteriors.
Per a cada ocasió, el mateix Vaquer ha arranjat música original que ha estat estrenada per la mateixa Alabaix. Des de l’edició del 2019, s’ha procurat incloure els més joves del poble en alguna de les cançons per tal d’ajuntar les diverses generacions de músics que conviuen en el Festival.
La creació d’aquest projecte, A Jazz de Mar, umpl un espai cultural necessari al poble i cerca augmentar la participació en cada edició, per tal d’involucrar diferents sectors de la societat felanitxera. És per això que el cartell de promoció del festival sempre és il·lustrat per un artista local, i enguany ha estat el torn de les felanitxeres Mariona Obrador i Sofia Binimelis, que ha estat recentment guardonada amb el Premi Futur Adlib Noves Promeses 2023.