Divendres, aprofitant l’inici de la Nitx de l’Art, a sa Font, es varen donar a conèixer les obres guanyadores a la setena edició del Certament d’Arts Plàstiques Ciutat de Felanitx, al qual s’hi ha presentat un total de 54 dossiers.
Després d’una primera selecció de 34, finalment se’n van escollir les 12 finalistes que es poden veure a l’exposició col·lectiva de la casa de Cultura.
De totes les obres presentades, el jurat n’ha destacat la qualitat i la diversitat. “És una exposició on veurem obres que van des de l’abstracte a l’hiperrealisme, amb tècniques tant diferents com el dibuix a carbonet, el mosaic, la fotografia digital o la instal·lació, conformant una mostra bastant completa de la diversitat del que és avui l’art contemporani”, explicà la presidenta del jurat, Caterina Ramon Bordoi.
S’hi ha presentat obres arribades de diferents indrets: Mallorca, Catalunya, País Valencià, Madrid, Itàlia, Xile o el Marroc.

El primer premi, dotat amb 4.500 euros, sufragat pel Centre Cultural, ha estat per l’artista resident a Portocolom, Beatriz Polo, amb la seva obra «A Laia. Àlbum para una hija no nacida». Una poderosa fotografia, que vol visibilitzar el dolor i el dol de les mares per la mort d’un infant no nascut. Un tema tabú encara avui en una societat que empeny la dona a refer aviat la seva vida i a ocultar el seu dolor, i a negar el vincle matern existent amb un infant que no ha arribat a néixer, i evidentment, no pot tenir cap àlbum de fotografies. És una fotografia d’una excel·lent execució, d’un gran impacte visual i resultat estètic i oberta a la multiplicitat de les lectures, que no deixa indiferent a ningú.

I, el segon premi, dotat amb 2.000 euros i patrocinat per l’Associació Cultural Setmanari Felanitx, va ser per a l’obra «Alfabetización de la primera brigada mixta», de l’artista manacorina Catalina Julve. La peça, composta de 14 papers dibuixats en carbonet, forma part del projecte polígon trist Parcela Obscura en el qual es posa la mirada en el context històric de la Guerra Civil Espanyola a partir de la recerca i la interpretació dels arxius fotogràfics. Rememora la tasca d’alfabetització que varen realitzar en el front els soldats republicans als seus companys analfabets per tal que aquests poguessin escriure a les seves famílies.
La votació de les obres va ser molt ajustada. El jurat les considera “dues obres guanyadores amb missatges clars; una treu a la llum una part d’un esdeveniment del passat important de la nostra història, i l’altra també treu a la llum el dolor invisible i incomprès encara pel qual passen moltes dones”.
La resta d’obres finalistes són dels artistes Gabriela Seguí, Mariano Ribas, Josep Santa Maria, Pepe Cañabate, Marcos Vidal, Mariana Sarraute, Antonella Zorzi, Susana Gaitán, Sergi Clavé i Cati Cànoves.