Felanitx té fama d’interès per la cultura i de gent lletraferida. De fet, fa uns anys el lema triat per la Sala per definir-nos va ser “Felanitx, ciutat de la cultura i el vi”. Malgrat que ara no passa pel millor moment en molts d’aspectes, quan vol encara surt i resplendeix aquest felanitxerisme cultural i social.
Aquest darrer cap de setmana en va tornar a ser un exemple. Va ser l’embrió —com ho va ser fa ja anys la primera Nitx de l’Art— d’una altra manifestació cultural poc convencional que, si els felanitxers volem, pot arrelar com ha arrelat la Nitx de l’Art i ser un altre d’aquests dies importants per a la cultura; en aquest cas, més cap a les paraules, els llibres, la lectura i les biblioteques. És la Nit de la Lectura que, acompanyada d’una vintena d’actes més, ha donat una embranzida al Dia del Llibre o de Sant Jordi, fugint d’aquells anys que —no fa gaire— només se celebrava amb un parell de paradetes de les llibreries del poble a la plaça de sa Font.
Enguany s’ha celebrat amb molta més implicació, tant des dels estaments municipals com de les biblioteques, així com des d’entitats i col·lectius del municipi, i també de la ciutadania, que hi ha assistit. L’any que ve, hem de ser molts més!
I és que la Nit de la Lectura va ser un acte innovador, tal com va reconèixer l’escriptora recentment guardonada amb el premi Jaume Fuster, Antonina Canyelles. “Crec que mai m’havien convidat a llegir poesia dins una casa amb tant de públic”, va dir, impressionada, entre poema i poema.
Si els felanitxers (els organitzadors en tenen tot el mèrit) hem sabut innovar en aquest punt cultural, potser li hauríem de treure el suc, com s’ha fet amb la Nit de l’Art i, malgrat que sigui un altre vespre a l’any, que Felanitx torni a ser ciutat capital de la cultura.
Sota l’organització de la Biblioteca Municipal de Felanitx en col·laboració amb Felanitx per la Igualtat, i amb la important coordinació de la dinamitzadora cultural, Tina Codina, la Nit de la Lectura ha estat l’epicentre d’aquest Sant Jordi, amb el projecte Una habitació pròpia; un projecte en què cinc escriptors fan lectures en veu alta dins cinc cases particulars del centre del poble, entorn de s’Arraval: dues a la mateixa plaça, i les altres als carrers de la Mar, Bisbe Puig i Quatre Cantons.
A cada una d’elles, durant uns vint minuts, els rapsodes Antonina Canyelles, Pau Vadell, Glòria Julià, Joan Tomàs Martínez i Margalida Estelrich varen llegir textos seus o d’altres autors. La temàtica i el gènere fou molt variat, majoritàriament va ser poesia.
La plaça de s’Arraval va ser el punt de trobada. D’allà els duien a la casa corresponent. Fins al darrer moment no es revelava on seria. Aquest factor sorpresa també va ser molt interessant. Només Antonina Canyelles va llegir al jardí de la casa —el temps encara acompanya el vespre—, la resta ho feren dins una de les sales de l’immoble. La gent, asseguda a les cadires de la casa, en terra, dreta, en un format molt íntim, seguia amb silenci i atenció cada una de les lectures.
Molts d’actes
Aquest només va ser un dels molts d’actes del cap de setmana. D’altres, com el club de lectura itinerant o club de lectura a casa, tendran continuïtat perquè continuaran les trobades per llegir o comentar.
Entitats, centres educatius, llibreries i comerços també s’ha implicat en totes aquestes activitats. Entre altres actes, cal que esmentem el Petit Sant Jordi, divendres passat, amb la presentació del llibre Somriure amb la gramàtica, de Joan Melià, un acte organitzat per l’Associació Cultural Setmanari Felanitx. La presidenta, Bàrbara Sagrera, va presentar el llibre juntament amb l’autor.
Un altre acte que reuní molta gent va ser la segona conversa d’arqueologia mediterrània. El professor Alejandro Jiménez Serrano va parlar d’Egipte.
Fora del programa oficial, la seu de la Penya Barcelonista Els Tamarells,va acollir la xerrada sobre dones felanitxeres silenciades durant la Guerra Civil i la posterior dictadura.
Dissabte, entre altres, es va presentar l’innovador club de lectura, en un projecte que pretén acostar-lo a les cases particulars a partir de deu bosses literàries. Cada bossa conté cinc exemplars d’un mateix llibre, una guia de com funciona el club de lectura, i un quadern on s’anoten les persones que hi participen i algunes impressions.
Els títols de cada bossa han estat triats per les entitats següents: Setmanari Felanitx, Felanitx per la Igualtat, Dones en Marxa, Federació d’Associacions de Veïns de la Vila, Call Vermell Books, Societat Felanitxera Gastronomicocultural, 5 Caixes i Mitja/Club de vins, Associació de Barques Tradicionals de Portocolom, Banda de Música de Felanitx, Club de Lectura de la Biblioteca de Portocolom i l’alumnat del cicle de batxillerat de l’IES Felanitx.
Dissabte també es va presentar a la Casa de Cultura el documental De figues i llavors, a més del llibre El meu entorn, tot al voltant de la figura del pintor felanitxer Andreu Maimó.
I diumenge de matí, a la plaça Pax es posaren les paradetes amb llibres i roses, entre altres activitats.
Aquests dies, encara hi ha alguns actes dedicats als llibres i a les paraules.