26.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 27 juliol 2025

Dissabte passat, a la fi, es va poder dur a terme el concert que la Banda de Música de Felanitx tenia planejat oferir al públic d’ençà que fa dos anys li van atorgar la Medalla de la Ciutat. Per aquesta ocasió, la Banda de Música, amb el director Víctor Ferragut, juntament amb el celler Ànima Negra, volgueren oferir un espectacle diferent i multisensorial.

Es va fer l’encàrrec a cinc compositors de renom mundial de fer una composició a partir d’un vi, i del mateix celler Ànima Negra. Així, Castell de Santueri Blanc va ser l’inspirador per al músic valencià José Rafel Pascual de Vilaplana, que va compondre Falhanis, una peça que du el nom de la denominació de la vila en temps dels àrabs, inspirada en el vi i la tradició musical de Felanitx. El segon va ser Quíbia, un vi emblemàtic d’ÀN, font per a la creació del compositor català Albert Guinovart, compositor molt conegut entre el públic per musicals com Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí i per haver compost la melodia de sèries com Nissaga de Poder, Mirall Trencat, El cor de la ciutat o Laberint d’ombres. Aquest vi fa nom per mor d’un felanitxer molt conegut: en Llorenç Mostel que anomenava tota la gent afí a ell: quíbers.

Després dels blancs, va arribar el torn als vins negres. Castell de Santueri Rouge fou el següent i la inspiració de la peça Dance into de sun, del compositor belga Kevin Houben, director de la Youth Wind Band de Koninklije Harmonie van Peer i director de la banda de metalls de Retie i de l’orquestra de fanfàrria St. Jozefsgilde. El darrer vi va ser AN/2, que va anar a càrrec del director de la banda, Víctor Ferragut, el qual es va deixar inspirar per aquest vi i creà una peça amb el mateix nom d’AN/2, d’agraïment a tots els compositors que han fet possible aquest projecte i que incorpora alguns ingredients de la resta de composicions d’aquest concert. Amb aquest treball en Víctor intenta crear un treball de maridatge entre vi i música a manera de sinestèsia i compartir amb l’oient algunes sensacions que podria experimentar en la degustació d’una copa de vi AN/2, per la qual cosa parteix de dos eixos: el camp harmònic de la nota LA (A en anglès) i el concepte de l’ànima en la música, l’univers espectral. La darrera peça portava com a inspiració el celler mateix i va anar a càrrec del compositor austríac Otto M. Schwarz, que es va inspirar en els dos joves felanitxers, Pere Obrador i Miquel Àngel Cerdà, els quals, fidels al seu tarannà, han aconseguit uns vins amb una personalitat clara, sincers i especiats i d’una qualitat que fan les delícies del bevedor més expert.

El concert va ser conduït per la presentadora Margalida Estelrich, que anava explicant al públic les característiques dels vins i els posava en antecedents de la peça i el compositor, per tal d’aconseguir una experiència sensorial completa. Mentrestant, regava el discurs amb poemes relacionats amb el vi i un bon grapat de dites populars.

L’entitat Felanitx Solidari es va encarregar de servir els vins, i per a aquesta organització d’ajuda humanitària fou la recaptació del concert.

Una vetlada divina, amb una música embriagadora i uns vins boníssims, que feren la delícia del públic assistent i posà de manifest la qualitat dels músics que formen la nostra banda.

La pròxima actuació de la Banda de Música està prevista per al 24 de juliol, a Portocolom, juntament amb el quartet de jazz del reconegut pianista i compositor Manel Camp.

darreres notícies

et pot interessar