Se’n va de gerent a la Fundació Balears en Acció a l’exterior
La regidora de Cultura, Festes i Igualtat, Marta Cano (PP), ha dimitit de regidora municipal en ser nomenada gerent de la Fundació Balears en Acció a l’exterior. Això farà que pròximament la batlessa hagi de dur a terme una remodelació de les àrees de govern entre els regidors. Si no hi ha res de nou, Cano serà substituïda per Pedro Acosta, que ja ha estat regidor durant molts anys, tant en tasques de govern com a l’oposició. Algunes veus apunten que Cultura ho durà la batlessa. Respecte de les altres àrees, hi ha diversos rumors però cap de confirmat.
Tot apunta que Acosta prendrà possessió en el Ple ordinari de dia 18 de desembre. Cap a final de mes es donarà a conèixer el nou organigrama.
En el Ple d’ahir migdia, es va donar compte de la dimissió de Cano. Tots els portaveus municipals lloaren la feina feta i també el seu tarannà personal. Varen tenir paraules d’agraïment: Maria Vidal (Vox), que destacà la “gran feina feta a l’Ajuntament”; Damiana Massutí (PSOE), que “ha estat una regidora exemplar”; Miquel Lluís Mestre (Bloc) li agraí “la tasca feta aquests anys”; Jaume Monserrat (PI), “no has tengut uns anys fàcils, però has sabut assumir les responsabilitats. Te’n pots anar amb la cara ben alta”.
La batlessa Soler (PP) l’acomiadà dient que “en política les circumstàncies haurien estat unes altres si al seu moment les persones que havien d’haver estat diputats haguessin entrat. De vegades la política et dona oportunitats i aquesta és una que li dona a na Marta, amb una gestió al Govern balear, des d’una Fundació. A vegades en política hi ha punts i a part, però aquest és un punt i seguit”.
Finalment, Marta Cano, visiblement emocionada i amb la veu tremolosa, digué: “Són decisions que et fan abandonar camins en els quals has estat bé però has d’afrontar aquests canvis. Les coses canvien, però un ha de seguir endavant. Agrair als felanitxers l’estima, la confiança i el suport que he rebut. Tenen les portes obertes i la meva mà estesa per al que necessitin. Me’n vaig satisfeta de la feina feta”.
Són molts els rumors que les darreres setmanes han estat el xep-a-xep de les taulades polítiques del poble. Tot apunta que aquest ’trasllat’ a Palma de na Marta ha estat una sortida per la porta de darrere per les discrepàncies i divergències que hi havia des de feia mesos entre Marta Cano i Catalina Soler.
D’altra banda, el Ple va aprovar la modificació de l’ús detallat de les fitxes dels equipaments en sòl rústic corresponents als camps de futbol de Felanitx i Cas Concos per poder construir les àrees d’aportació de la recollida de fems dins la zona esportiva de Cas Concos i a la zona de l’aparcament des Torrentó-Mariona Caldentey. Es va aprovar per unanimitat de tots els partits.
El Ple de dia 13
Del Ple de dia 13, esmentem que hi acudiren els al·lots que són membres del Consell d’Infants de Felanitx, que llegiren un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Infància.

S’aprovà el darrer tràmit administratiu urbanístic per poder fer la deixalleria de Portocolom on ara hi ha el Parc Verd, al camí de can Gaià.
S’aprovà un conveni amb l’ATIB (Agència Tributària de les Illes Balears) per tal que pugui inspeccionar i revisar l’IAE de les empreses instal·lades al nostre municipi. Són grans empreses, amb un alt volum de facturació. S’hi poden demanar comptes de fins a quatre anys enrere.
Premi Ramon Llull per a les monges de la Caritat
Per unanimitat es va aprovar proposar per als Premis Ramon Llull que atorga anualment el Govern balear pel Dia de les Illes Balears, que es concedeixi a les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que enguany han celebrat el 225è aniversari de la seva fundació i varen muntar la primera escola per a nines a Felanitx.
Es va aprovar una moció del PSOE, per unanimitat, a favor de la pròrroga de la gratuïtat del transport públic per a l’any 2024.
En aquest punt, el Bloc va instar a mantenir els horaris i freqüències dels mesos d’estiu durant tot l’any. I el PP, que el Govern central doni ajudes per poder mantenir la gratuïtat i també la de l’EMT de Palma.
La segregació lingüística
Una altra moció que va dur arenga va ser la presentada pel Bloc i el PSOE contra la segregació lingüística. Després d’un llarg i intens debat en els termes i posicionaments coneguts de sobra de cada partit, s’havien d’aprovar els acords. Eren set punts i el PP va demanar votar-los punt per punt.
A l’exposició de motius del perquè de la moció, s’explica que “Vox va presentar, en el Parlament, una Proposició de llei emmarcada dins l’acord per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern consistent en la creació de l’oficina de garantia de la «llibertat lingüística en les Illes Balears»”.
Els acords adoptats pel Ple i votats punt per punt, varen ser:
Primer. Rebutjar les propostes presentades com a Proposició de llei de Vox, per crear una “Oficina d’Imposició Lingüística”, que trenca amb dècades de consens lingüístic i és incompatible amb l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears i la Constitució espanyola. (16 a favor, Vox en contra).
Segon. Rebutjar la proposta emesa pel grup Vox al Parlament, de segregació per motiu de llengua a les escoles; així com les esmenes del PP que, a més de plantejar la segregació lingüística que romp la pau social a les aules, suposen vendre la llengua catalana a canvi de l’aprovació del sostre de despesa pressupostària de la CAIB per a l’any 2024. (Bloc-PSOE, sí. PP-Vox, no. PI, abstenció).
Tercer. Rebutjar qualsevol canvi normatiu que vagi en contra dels consensos històrics pel que fa a l’ús i foment de la llengua catalana a tots els àmbits de la societat, inclosa l’Administració pública. (16 a favor, Vox en contra).
Quart. Instar el Govern balear a complir la Llei de normalització lingüística, així com el Decret que regula l’ús i l’ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, en els centres docents no universitaris. (16 a favor, Vox abstenció).
Cinquè. Exigir al Govern balear a no fer cap modificació d’aquestes normatives sense el consens de la comunitat educativa de les Illes Balears i les principals entitats, socials i acadèmiques implicades en la defensa i promoció de la llengua catalana a les Illes Balears. (16 a favor, Vox abstenció).
Sisè. Condemnar la fractura social que es pretén impulsar amb aquestes mesures per part dels partits PP i Vox, emprant la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com un element de confrontació partidista. (Bloc i PSOE, sí. PP i Vox, no. PI, abstenció).
Setè. Instar el Govern balear a mantenir el consens històric entorn de la normalització lingüística, deixant de banda l’agenda política de retrocessos en drets i llibertats assolits durant aquests quaranta anys d’autogovern a les Illes Balears. (16 a favor, Vox en contra).