24.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 17 juny 2024
Imatge de l'abocador il·legal de ca n'Alou

La setmana passada, l’entitat ecologista Greenpeace va denunciar un abocador il·legal amb milers de residus, principalment envasos de vidre i plàstic, que hi ha des de fa dècades a la zona de Ca n’Alou, just darrere la pedrera, en un paratge molt amagat, de difícil accés i protegit per una àrea natural d’especial interès.

Greenpeace ho denuncià al seu informe sobre el retrocés en la lluita contra el plàstic d’un sol ús degut a la covid-19. Els ecologistes expliquen que “pràcticament el 40 % dels envasos que entraren a la planta de Son Reus acabaren cremats. Altres, en canvi –diuen– apareixen en abocadors com aquest de Felanitx, dins paratges protegits”.
Greenpeace posa aquest com a exemple de la mala praxi, “no sabem qui va començar l’abocament il·legal però és una aberració”, explica Julio Barea, responsable de la campanya de residus de Greenpeace.

Tant el Govern balear com l’Ajuntament, igual que molts de ciutadans, desconeixien l’existència d’aquest abocador. Vist l’estat dels residus i de la zona, fa pensar que fa anys –més de 20, almanco– que no se n’hi aboquen. Ara que ha sortit a la llum pública, l’Ajuntament vol donar-hi una solució, però no és fàcil. Aquests dies, tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i de l’Ajuntament avaluen què fer amb les tones de residus que hi ha dins aquest comellar, al mateix camí i no gaire lluny d’on un temps hi havia el clot on es tirava i cremava el fems que es recollia per les cases.

Una vegada els tècnics hagin fet els informes, es posarà damunt la taula què fer amb els residus. Sembla que hi ha dues solucions possibles: la mineralització, que passaria per retirar els residus existents i traslladar-los a la planta de Son Reus per ser incinerats; o bé deixar-los on són i executar un pla de restauració, tapant-los de terra i plantant arbres damunt.

Per activar l’actuació, dilluns, el batle, Jaume Monserrat i la regidora de Medi Ambient, Catalina Soler, es reuniren per videoconferència amb el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, i els seus directors generals. Segons Soler, “la col·laboració entre administracions és màxima per solucionar aquest problema”, que ha sortit a la llum, curiosament, dues setmanes després que el PP entràs al nou govern municipal.

D’altra banda, s’està fent feina en saber qui és el propietari del terreny on hi ha els residus. Segons el Cadastre, en aquesta zona de muntanya un bon nombre de parcel·les estan des de fa molts d’anys dins una clapa sota el nom de ‘Ca n’Alou de l’Estat’, sense marcar les parcel·les ni propietaris, fet que en dificultarà la localització.

darreres notícies

et pot interessar

Cristina Clar Colom, directora de la Llar de Gent Gran de Felanitx

“Que les persones es mantenguin actives a escala física, intel·lectual, emocional i social, ajuda a afrontar l’envelliment amb més qualitat de vida”