Dia 5 de febrer comença a Felanitx, s’Horta, Cas Concos i fora vila, mentre que a finals d’abril s’implantarà a Portocolom, Cala Ferrera i Cala Serena
Ja ha començat el compte enrere per al gran canvi en el servei de recollida de fems, que passarà a ser selectiu i porta a porta. A gairebé tots els pobles de Mallorca fa anys que ja funciona i, una vegada avesats, sembla que els veïnats n’estan molt contents. Dia 5 de febrer, a més de Felanitx també s’implantarà a sa Pobla.
Aquestes darreres setmanes, les portasses de l’Hospici han estat el punt de trobada on s’ha explicat com funcionarà i s’han anat entregant els poals per a les diferents fraccions selectives.
A Felanitx poble, les reunions s’han fet per grups de carrers, per ordre alfabètic. Han estat molts els veïnats que hi han anat i ja s’han enduit els poals a ca seva. També ja s’han fet a Cas Concos i a s’Horta i, avui i demà, a les 18 i a les 19.30 hores, a les portasses de l’Hospici hi ha les reunions per als que viuen a fora vila. Només de Felanitx poble, a aquestes reunions, ja s’havien repartit 1.300 poals, i ara ja se n’han lliurat més de 2.200.
Si encara no els teniu, podeu passar a recollir-los a l’oficina ambiental, situada en el carrer Zavellà, 70, de Felanitx. Està oberta els dilluns, dimecres i divendres, de 9 a 15 hores i de 15.30 a 18.30. Dimarts i dijous de 9 a 15 hores. A més, els dos dissabtes abans de la implantació, els dies 27 de gener i 3 de febrer, també estarà oberta el matí.
A Cas Concos, al Centre Cívic, els dilluns de 15 a 18 hores, i a s’Horta, els dijous de 15 a 18 hores, també al Centre Cívic.
A aquesta oficina podreu aclarir qualsevol dubte que tengueu respecte de com serà el nou servei. També ho podeu fer al telèfon 871 25 32 32 (telefonada i Whats-App), així com al web www.perunfelanitx.net on trobareu tota la informació.
En el Ple municipal de dimecres passat s’aprovà la modificació urbanística per poder construir les àrees d’aportació on els veïnats de fora vila hauran de dipositar els residus.
La batlessa, Catalina Soler, va aprofitar per informar d’alguns detalls. Recordà la necessitat d’anar a recollir els poals. “És imprescindible anar a recollir-los perquè, si no els tenen, no se’ls recollirà els fems a partir de dia 5. Aquest dia —dilluns de matí— l’empresa del servei retirarà tots contenidors que encara hi ha pels carrers”, va comentar.
Els poals tenen un xip, que identifica la casa a la qual pertany. Així se sap si a aquell habitatge reciclen o no i també, estadísticament, qui treu més residus.
Soler explicà que, a diferència d’altres pobles, al nostre terme es donen tres poals: un de color verd per a vidre; un de color marró per a orgànic, però que no s’ha de treure al carrer, només és per tenir dins la casa, i que va amb la bossa biodegradable, que és el que s’ha de treure dins el poal de color blanc que és el de multifracció (cartó, envasos…).


Portocolom, Cala Ferrera i Cala Serena
Una vegada haver-ho posat en marxa a Felanitx, Cas Concos, s’Horta i a fora vila, la passa següent serà a Portocolom —un nucli que de cada dia creix en habitants i que d’extensió és molt gros—, a Cala Ferrera i Cala Serena. A finals de febrer es començaran a fer les reunions a aquests pobles amb la intenció d’implementar-l’hi a finals d’abril.
D’altra banda, els generadors singulars (bars, restaurants i els hotels) funcionen diferent. En aquests negocis, els informadors van als locals i els informen i els hi entreguen els poals.
Què s’ha de treure cada dia?
Els vespres, entre les 21 i les 23 hores, s’ha de treure: dilluns, envasos. Dimarts, orgànics.
Dimecres, rebuig. Dijous, envasos. Divendres, orgànics. Dissabte, paper. Diumenge, orgànics.
Els dimarts de matí, abans de les 8 hores, s’ha de treure el vidre.
Cada dia, en una bossa separada, es po-dran treure bolquers i altres residus de materials sanitaris.
Els locals comercials tenen horaris diferents, majoritàriament serà el dematí.