22.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 25 setembre 2021
La naveta, vista de damunt
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Fa unes setmanes informàvem de la firma d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la propietat del terreny on es troben els jaciments prehistòrics de Can Roig Nou i Son Mallol, al llogaret de Son Mesquida.

Dilluns, l’equip d’arqueòlegs encapçalat per David Javaloyas, Javier Rivas i Bartomeu Salvà, a més de la restauradora Sandra Caballero, començaren amb les feines de neteja prèvies a les tasques d’excavació i restauració. Segons s’especifica a la memòria del projecte de feina presentat, es preveu un conjunt d’actuacions diverses que tenen com a objectiu comú millorar la conservació i adequació per a la visita del jaciment arqueològic de Can Roig Nou i la conservació del jaciment arqueològic de Son Mallol.

Part del jaciment de Can Roig Nou

Aquestes actuacions es troben emmarcades dins el projecte més ampli que té com a objectiu desenvolupar una ruta arqueològica al municipi de Felanitx i del qual s’ha parlat aquestes darreres setmanes amb la inclusió dels poblat dels Closos de Can Gaià o la cova de sa Mola d’en Bordoy, entre altres.

El de Can Roig Nou és un jaciment format per un navetiforme triple de l’edat del bronze que únicament conserva de manera íntegra la cambra central, una de les millors conservades de Mallorca però poc coneguda entre el públic visitant, tot i haver estat excavada per Guillem Rosselló Bordoy l’any 1959. En el cas del jaciment de Son Mallol, es troba a escassa distància de Can Roig Nou, a la parcel·la contigua, i està format per un conjunt d’un mínim de cinc estructures que, segons el Catàleg de Patrimoni Municipal es tractaria d’un “poblat de navetes molt arrasat, de les quals se’n conservarien cinc estructures”. Segons Bartomeu Salvà, es correspondrien amb un edifici de planta absidal i quatre navetes molt destruïdes. Aquest conjunt també va ser prospectat i documentat per Rosselló Bordoy a inicis dels anys 1960, però també és poc conegut pel públic general i d’accés més difícil que Can Roig Nou.

Gràcies al conveni firmat entre l’Ajuntament i la propietat, l’objectiu és, una vegada netejat, començar les excavacions, restaurar les troballes, condicionar l’accés, senyalitzar-ho i adequar-ho per a visites i tallers.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar