27.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 27 juliol 2024
Els treballadors tallant les branques per esmicolar
Els treballadors tallant les branques per esmicolar

Milers d’arbres es varen veure afectats pel temporal Juliette de finals de febrer

D’ençà de fa unes setmanes, brigades de l’IBANAT (Institut Balear de la Natura) i de l’empresa pública Tragsa han començat a netejar l’important pulmó verd que formen la zona de Sant Salvador, ses Comunes, el castell de Santueri i fins als horts de s’Horta, que es va veure molt afectat pel temporal de neu i vent Juliette, de finals de febrer. Milers d’arbres d’aquesta massa forestal, principalment pins, varen quedar malmesos, ja sigui esbrancats o tombats. Passats dos mesos, i amb les altes temperatures que ha fet, les clapes de color marró als pins destaquen sobre el verd. Tot aquest material sec és pólvora, en cas d’incendi forestal.

Una de les moltes branques seques, penjant
Una de les moltes branques seques, penjant

Segons ha informat l’IBANAT, després d’una primera actuació d’emergència els dies posteriors al temporal per obrir la carretera, el camí Vell de Sant Salvador i els accessos als habitatges de la zona, les actuacions de les brigades del Govern es varen centrar en la Serra de Tramuntana. Mentrestant, els tècnics començaren en aquesta zona tota una sèrie de prospeccions i vols amb helicòpter per avaluar el grau dels danys als diferents punts i com els podria afectar un incendi. Un cop fetes les avaluacions sobre paper, s’ha passat a l’acció, intervenint a les zones calentes de més risc d’incendi.

Des del passat primer de maig, coincidint amb l’inici de temporada d’alt risc d’incendi, mitjançant una contractació d’emergència, el Govern ha encarregat les primeres feines de neteja a l’empresa Tragsa, que ha començat per les faixes de protecció, als costats de la carretera que puja a Sant Salvador. Van tallant totes les branques seques que varen caure en el seu moment o bé les que encara pengen dels arbres.

El tècnic d’incendis forestals, Artur Barceló, ha explicat que, per a una primera actuació a la zona afectada, “miram on no ens podem permetre que hi hagi restes que es van assecant. És impossible assumir tota la superfície de cop i es van focalitzant els punts estratègics on hi ha més risc potencial d’expansió d’incendi, com és on s’ajunten dos comellars o dues crestes, així com a les faixes de protecció als camins”. Això ajuda a aturar el foc, també facilita l’accés als bombers i els fa de protecció en cas de necessitat.

A causa de l’extensió afectada, aquesta primera actuació està previst que duri un parell de mesos. Després de la carretera a Sant Salvador, s’aniran revisant les faixes de per Son Durí, ses Comunes, Son Gall i el castell de Santueri, entre d’altres, que són els punts crítics importants.

La previsió dels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i de l’IBANAT és, posteriorment, anar fent més actuacions, però s’ha de tenir en compte que gran part del terreny és de propietat privada, fet que allarga la tramitació administrativa per poder entrar-hi i actuar. Per això, el Govern posarà en marxa una línia d’ajudes per subvencionar els particulars i ajudar-los en la neteja de les seves finques.

darreres notícies

et pot interessar