Després de dos mesos i mig de funcionament a gran part del municipi, a partir de dilluns dia 22 la recollida selectiva de residus porta a porta s’implementarà als nuclis costaners de Portocolom, Cala Marçal, Cala Ferrera i Cala Serena.
El sistema de funcionament i els dies de recollida serà el mateix, excepte el vidre, que serà dilluns de matí.
Després d’aquestes quasi deu setmanes en funcionament, el balanç que en fan, tant des del govern municipal com bona part de la ciutadania, és “molt positiu”. Adaptar-se als canvis no és facil —diuen. Per contra, part de l’oposició i un sector de la ciutadania considera que la posada en marxa “s’ha fet amb improvisació i malament”. Gran part de les crítiques es centren en la gestió de les àrees d’aportació de fora vila.
El que també critica molta gent és “l’incivisme que hi ha per part d’alguns ciutadans, que no respecten ni acaten les normes que la majoria complim”.
L’empresa de gestió ambiental Gram, que és la que s’encarrega de tota la implementació del servei, en el Ple municipal de mitjan mes de març va presentar un primer balanç (d’un mes i busques) de servei.
Quant a la gestió dels residus sanitaris, davant les crítiques de ciutadans que deien que “es mescla tot dins el camió” el tècnic de Gram assegurà —i mostrà fotografies— que “tots els vehicles petits compten amb un compartiment independent per a la recollida dels residus sanitaris, amb el qual s’evita que es mescli amb la fracció corresponent que es recull cada nit. El vehicle gran compta amb ganxos a la part de darrere i espais als laterals per posar-hi els residus sanitaris”.
Va afegir que “quan els camions són plens, descarreguen al vehicle principal per poder continuar amb la ruta. El punt d’intercanvi és a l’aparcament del carrer Guillem Timoner. El volum de residus sanitaris que es recull no sobrepassa la capacitat de recollida separada dels vehicles però, en cas que això succeís, es compta amb un contenidor de reserva a l’aparcament”.
Per dur a terme el registre de la recollida, “tots els operaris duen una canellera amb lector de targetes”, que és el codi que hi ha als poals, i es fa un registre per cada poal visitat durant la ruta. Es creen incidències en els casos adients, amb les possibilitats següents: dia equivocat, mescla de residus o sense etiqueta.
També es du un control de les incidències del servei, com la identificació de zones problemàtiques, la gestió estadística dels resultats i el control d’incidències que motivarà una visita posterior als veïnats.
El tècnic de Gram va dir que, com tot, hi ha errades inicials i Tirme, a la incineradora, accepta fins a un 10 % de residus impropis, és a dir, que no estan separats correctament. De fet, indicà que allà hi ha unes màquines de triatge —planta de mecanització— per a determinats productes, com per exemple les bosses de plàstic amb l’orgànic en lloc de bosses biodegradables. “Tirme no ens ha posat cap pega per als impropis perquè estam entorn de l’1-1,2 %”, per tant, el reciclatge ha augmentat moltíssim, i molt més quan s’implementi a la zona costanera.
Va donar a entendre que no es pot aconseguir un cent per cent d’un dia per l’altre, que tant la ciutadania com els operaris del servei s’hi ha d’adaptar i aquest procés d’adaptació sol durar uns mesos, però que “es va per molt bon camí i les xifres de reciclatge són més bones del que ens esperàvem en un principi”.
S’espera que ara, quan s’implanti a la zona del litoral, també costarà l’arrancada, però que passat un temps “es notarà, i molt, el canvi”.
Setmanari Felanitx © 2021