24.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 1 juliol 2022
La porta del Castell, oberta, divendres dematí
La porta del Castell, oberta, divendres dematí

El mes de gener el Ple de l’Ajuntament en demanà l’expropiació

Després de dos anys tancat per mor de la pandèmia –diuen- però coincidint amb l’inici de la temporada turística i sense fer gaire potades, des de fa unes setmanes el Castell de Santueri torna a estar obert al públic sis dies a la setmana. El dissabte és el dia que la propietat ha triat perquè estigui tancat. D’aquesta manera se ’salva’ de l’expedient d’expropiació que se n’ha demanat, almanco, en dues ocasions; la darrera el passat mes de gener. El Ple de l’Ajuntament, a iniciativa del Bloc per Felanitx, mitjançant una moció,  amb els set vots a favor dels regidors dels partits de l’oposició (Bloc, PSOE, UP i Vox) i l’abstenció dels nou del govern local (PP, PI i Joan Aznar), acordà instar el Consell de Mallorca –institució que té les competències en Patrimoni– que iniciàs l’expedient d’expropiació, del qual, de moment, no n’hem tengut noves.

L’any 2011 sí que el Consell inicià un expedient d’expropiació, però en aquell moment la propietat, la família Vidal, va reaccionar i invertí –va dir– uns 600.000 euros. L’any 2014 es va obrir a les visites i va estar obert fins a finals del 2019. Amb l’inici de la pandèmia va tancar les portes i de llavors ençà no havia tornat a obrir fins ara.

La fortificació és de propietat privada des de fa 211 anys –el 1811– quan l’Estat el va vendre a un particular: la família Vidal, que encara n’és la propietària.

Divendres dematí, el degoteig de visitants, tots estrangers, era constant. Està obert de les 10.30 a les 18 hores. El preu de l’entrada és de 4 euros i els menors de 12 anys no paguen. A l’esplanada on s’aparca, pujant els quatre escalons, en un petit replà, hi ha la persona que cobra i dona la informació.

Interior del Castell de Santueri
Imatges de l’interior de la fortificació

Recordem que la motivació de la moció aprovada per l’Ajuntament per demanar l’inici de l’expedient d’expropiació era que feia prop de dos anys que estava tancat i els edificis declarats BIC (Bé d’Interès Cultural) segons la Llei han d’estar oberts com a mínim quatre dies al mes. També feia referència a la manca de manteniment i conservació. Ara és visitable. Quan es va obrir, el març de 2014, el propietari, Xim Vidal, anuncià que seguiria invertint per a millorar i consolidar la infraestructura, i fins i tot parlà de fer excavacions arqueològiques així com cal, amb arqueòlegs. Però, que sapiguem, no s’hi ha tornat a fer res més.

Amb tot, després de dos anys tancat, almenys s’ha aconseguit que, qui ho desitgi, pugui entrar i passejar-s’hi. No hi ha gaire per veure, però almenys les vistes són molts agradables i podem mostrar a les noves generacions de felanitxers i també als visitants un trosset de la nostra història, malgrat ser un recinte privat.

En mans del Consell Insular està donar la passa i intentar arribar a un acord/ expropiació amb la propietat per a què sigui públic i no haver d’estar sempre amb l’ai al cor de si estarà tancat, obert, ben cuidat o abandonat. Un exemple de bona gestió, en aquest sentit, és, sense anar més enfora, el castell de Capdepera.

darreres notícies

et pot interessar

Reciclar la policia, també