17.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 7 juny 2023
Josep A. Grimalt
Josep A. Grimalt

El PSOE presentarà una moció al pròxim Ple de l’Ajuntament perquè s’iniciï l’expedient de concessió de la Medalla de la Ciutat a Josep Antoni Grimalt i Gomila (el professor Grimalt), en reconeixement de la seva trajectòria literària, investigadora i docent en defensa de la llengua catalana i la cultura.

Els socialistes expliquen que Grimalt “ha esdevengut un erudit de la literatura, la investigació i la docència. La seva tasca cultural l’ha fet mereixedor de distintes distincions com el Premi Bartomeu Oliver dels 31 de Desembre atorgat per l’Obra Cultural Balear (1988), el reconeixement de mèrits per l’Ajuntament de Manacor (1991) i una distinció atorgada per la cadena COPE Mallorca (1996).

La seva tasca d’escriptor s’inicià quan complia el servei militar, destinat a Las Palmas de Gran Canària (1962). Estudiós de les rondalles mallorquines, tengué cura de l’edició de l’Aplec de rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó d’Antoni Maria Alcover, que realitzà amb la col·laboració de Jaume Guiscafrè.

Ha impartit conferències, comunicacions i ponències sobre rondallística, llengua catalana i temàtica bíblica en la literatura, i ha estat membre del jurat de diversos premis literaris, tant de novel·la com de teatre. Ha col·laborat amb articles d’investigació en diverses revistes especialitzades i amb articles d’opinió a la premsa general, i també al setmanari Felanitx.

Josep Antoni Grimalt és llicenciat en Dret per la Universitat de Madrid i Filologia Romànica Hispànica amb premi extraordinari de llicenciatura (1971). El 1975 es doctora en Filologia Romànica Hispànica amb la tesi La catalogació de les rondalles de mossèn Alcover com a introducció a llur estudi. El 2002 esdevé catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears i des del 2004 és catedràtic emèrit.

“Tot i aquest magnífic currículum en favor de la cultura, el seu poble natal, avui dia encara no li ha fet cap distinció ni reconeixement a la seva gran trajectòria, i per això els socialistes demanam que se li concedeixi la Medalla de la Ciutat”, explica el PSOE en una nota. A més, emfatitzen que “ara, ja retirat de la vida activa i després d’anys donant-li forma a la seva idea, recentment ha oficialitzat fer una donació d’una finca urbana situada a la carretera del Far de Portocolom perquè se’n faci ús de domini públic” i afegeixen que “aquesta donació és un símbol de tota una trajectòria vital i de la seva estima al poble de Felanitx”.

Xisco Duarte explica que “és ben hora que es reconegui la trajectòria d’un felanitxer que tant ha contribuït al món de la cultura. Després del gest que ha fet cedint un solar perquè el puguin gaudir com a espai lliure tots els ciutadans, es fa evident que és completament mereixedor de la Medalla”.

darreres notícies

et pot interessar

Amàlia Salas López-Cepero

“A Felanitx ens falten polítiques culturals valentes”