22.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 25 setembre 2021
Empedrat original i proposta de restauració, a la dreta
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Reclamen al Consell que rectifiqui el seu informe per garantir que es manté la tècnica constructiva tradicional d’empedrat de capserrat

Continua la polèmica per la restauració de part de l’empedrat de la zona del moll de la Duana de Portocolom. La setmana passada, el Gremi de Margers de Mallorca va presentar un informe alternatiu al Consell de Mallorca sobre la restauració d’aquesta zona, i a més, donà la veu l’alarma d’una possible alteració “irreversible” del disseny i tècnica constructiva originals si es du a terme el projecte presentat per l’empresa que ha de fer les obres. El document, signat pel president del Gremi de Margers, Lluc Mir, reclama que es rectifiqui un informe previ de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell, que “dona per bo un sistema constructiu que canviaria totalment la fesomia de l’empedrat perquè no és el sistema original”.

Com a professionals que toquen i treballen la pedra cada dia, i mantenen viu un ofici i una tècnica de segles que l’Administració hauria de saber valorar i tenir en compte, els margers sol·liciten al Consell “garantir que la restauració de tot aquest empedrat que durà a terme Ports de les Illes Balears mantengui la tècnica constructiva d’empedrat de capserrat i el dibuix original”, apunten.

Afirmen els margers que la mostra del futur empedrat aportada per l’empresa adjudicatària “no respecta l’original, perquè en lloc de pedres amb bon contacte entre si, magistralment col·locades per menestrals d’un temps, aquestes quedaran molt més distanciades i amb unes separacions plenes de morter, la qual cosa suposarà la ’desaparició’ de l’empedrat original, aspecte que passarà a ser totalment diferent”, expliquen.

El Gremi de Margers subratlla que la dotació econòmica inicialment destinada a aquesta restauració és “clarament insuficient, amb uns preus que no es corresponen amb la realitat de la feina a executar”. També assenyala que “no s’ha fet una recerca dels punts d’extracció originals per a aconseguir el mateix tipus de pedra a la rehabilitació”. Amb tot, adverteixen que “si es continua per aquest camí el resultat serà irreversible i en negatiu, quan és perfectament possible fer-ho bé”. El projecte de restauració, si no es modifica, anirà “en detriment de la qualitat constructiva: hi ha molts de ports, però empedrat com aquest de la Duana de Portocolom només n’hi ha un”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar