Aquesta darrera quinzena de juny, la Casa de Cultura de Felanitx acull dues exposicions realitzades per alumnat d’infantil i batxillerat de la vila.
A la Sala Miquel Barceló, sota el títol “S’aprèn a ser artista?”, els estudiants del batxillerat artístic de l’IES Felanitx ens conviden a reflexionar sobre el que significa realment ser artista: és una habilitat innata, o alguna cosa que es pot aprendre o reflexionar? En aquesta mostra on s’exhibeixen els treballs fets pels alumnes de 1r i 2n de la primera promoció del batxillerat artístic en aquest institut, s’hi convida també a la reflexió de l’espectador.
A la Sala d’exposicions, l’alumnat d’infantil del CEIP Inspector Joan Capó hi mostra les activitats duites a terme entorn de l’artista japonesa Yayoi Kusama en el marc del projecte europeu Etwinning. La comunitat de docents Etwinning és una iniciativa de la Comissió Europea que promou la col·laboració entre mestres, alumnes i centres d’arreu d’Europa. En aquest projecte, 21 escoles de Grècia, Turquia, Lituània, Polònia, Romania, Itàlia i Espanya han col·laborat conjuntament per explorar amb els nins i nines d’infantil l’univers personal de Yayoi Kusama, una artista caracteritzada pels colors vius, l’obliteració i els punts que s’escampen pels prats florits, les carabasses, l’aula, els infants…
“Un punt té la mateixa forma que el sol, que és símbol d’energia de tot el món i de la nostra vida, també té la forma de la lluna, que és calmada. Rodona, suau, acolorida i ignorant. Els punts es converteixen en moviment… Els punts són una forma d’infinit”, deia Yayoi Kusama.
Les carabasses són les protagonistes de l’exposició. Des de la infantesa van cridar l’atenció de Yayoi. Li aportaven pau, calma poètica, espiritualitat i, fins i tot, li xerraven. Podem trobar carabasses de fang, de pasta de sal, dibuixades amb aquarel·la, als contes, envoltades de miralls, carabasses naturals de diferents varietats i una carabassa molt especial: la carabassa viatgera. La carabassa viatgera pintada pels infants ha anat a ca seva, a visitar l’ajuntament, a passejar pels carrers de Felanitx, a jugar al parc, de foguerons… Us convidam a descobrir el seu viatge al mur fotogràfic de l’exposició realitzat amb la implicació de les famílies i l’equip docent d’infantil del CEIP Inspector Joan Capó.
D’altra banda, les instal·lacions artístiques “Habitacions infinites” i “El moment de la regeneració” de Yayoi ens han donat peu a la conversa, a compartir diferents interpretacions personals, perquè “l’art ens ensenya que hi ha diferents respostes a les preguntes i diferents solucions als problemes” (Elliot Eysner).
A més a més, hem convertit les instal·lacions artístiques en instal·lacions de joc (on convidam l’alumnat a transformar l’espai) i en minimons amagats en capses fosques per generar expectació i sorpresa.
Estam agraïts per l’oportunitat d’exposar a la Casa de Cultura amb el suport de l’Ajuntament de Felanitx i emocionats per la voluntat de valorar la tasca dels nins i les nines, tenint cura de l’estètica, dels petits detalls i amb mirada d’infant.
Esperam continuar avançant en aquest camí que iniciam de l’escola a la Casa de Cultura i viceversa, per generar experiències artístiques plegats, despertar la sensibilitat i el gaudi per l’art i promoure la participació dels infants i joves a la vida cultural del poble
Marina Inglés, del CEIP Inspector Joan Capó i Departament Batxillerat artístic IES Felanitx