24.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 30 juny 2022

Enguany, després d’aquests dos anys restringits per les mesures sanitàries derivades de la pandèmia, la música de sant Marçal tornarà reprendre el seu itinerari habitual, el penúltim dia de juny. Per això, els organitzadors han tornat fer unes camisetes, amb la intenció de donar visibilitat i presència a la capta de sant Marçal, una tradició genuïnament felanitxera que conserva una música pròpia.

Antigament, les obreries feien captes per sufragar les despeses del culte i de la festa del seu sant titular. Així, els obrers captaven i repartien goigs i estampes a qui feia almoina; però l’obreria de sant Marçal se servia, també, d’uns sonadors que acompanyaven la capta, convertint-la en la més singular de les que es feien a la vila.

Les notes d’arxiu ens remeten als anys 40 del segle XIX. Amb diverses interrupcions i breus reposicions, s’arribà a perdre definitivament; però la tonada s’havia fet tan popular que la gent cantussava la cançó del gigu-gigu, escarnint els gemecs del violí, que sempre ha perdurat dins la memòria col·lectiva del poble.

L’any 2008 —enguany farà quinze vegades— es va retornar la música i la capta als carrers de Felanitx amb la intenció de no deixar perdre una part del nostre patrimoni musical, ni d’una tradició que posava, amb una música pròpia, una fita dins el calendari festiu felanitxer. Encara que aquests dos darrers anys només es va poder fer sonar d’una manera testimonial dins el temple parroquial —amb la publicació de les respectives estampes i destinant la capta a benefici de Càritas— enguany tornarà recórrer els carrers més cèntrics.

Aquestes camisetes —amb un disseny de la marca felanitxera M8 i una serigrafia totalment artesana— les podreu aconseguir, aquests dos diumenges, dia 19 i 26, a la tauleta que posaran al mercat, just davant la Timba, i posteriorment també se’n farà publicitat a les xarxes socials.

darreres notícies

et pot interessar

Reciclar la policia, també