14.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 30 novembre 2022

La Institució Francesc de Borja Moll, la creació de la qual va fer possible la continuïtat de l’editorial Moll, ara Nova Editorial Moll, ha iniciat una campanya de quaranta dies a Verkami amb l’objectiu que la ciutadania, de la qual sorgiren les rondalles mallorquines que va compilar Antoni Maria Alcover, Jordi des Racó, contribueixi a culminar-ne l’edició comentada amb el volum novè i darrer, fruit de trenta anys de feina dels filòlegs Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè.

La campanya a Verkami ofereix al·licients per a aquelles persones que hi facin la seva contribució econòmica per avançat. S’hi ofereixen vuit fórmules diferents, adaptades a totes les butxaques, i els beneficis, segons quina sigui l’aportació, poden oscil·lar entre una bossa de tela amb una il·lustració de les mateixes Rondalles, fins a la col·lecció completa del Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, de la culminació del qual es compleixen seixanta anys el 2022. També Alcover i Moll varen fer servir les subscripcions populars per fer-ne possible la publicació.

Les rondalles mallorquines compten amb una versió fixada, l’Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi d’es Racó, pseudònim d’Antoni M. Alcover. La primera rondalla publicada és de 1880 i va aparèixer a L’Ignorància. El primer volum publicat data de 1886, i Alcover les va anar editant mitjançant la Impremta Mossèn Alcover. Quan Moll crea l’Editorial Moll, l’any 1934, heretà l’univers alcoverià que podem resumir en el Diccionari i les rondalles. Moll és qui les reagrupà en 24 volums i creà l’edició popular que avui perdura. Aquesta és l’edició més coneguda i popular, però el 1996 va aparèixer el primer volum de l’edició comentada, a càrrec dels professors Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, i culminarà enguany amb la publicació del novè i darrer volum, vint-i-sis anys després, amb Nova Editorial Moll.

El professor Josep A. Grimalt, catedràtic emèrit de la Universitat de les Illes Balears, col·laborador d’aquest setmanari durant molts d’anys, ha duit a terme una important tasca de projecció exterior de la tradició literària de les Rondalles mallorquines. Aquesta col·lecció comentada constitueix una de les seves majors fites professionals, a la qual es va afegir com a col·laborador Jaume Guiscafrè, professor titular i director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB. Grimalt i Guiscafrè són dues figures fonamentals en l’estudi actual del llegat d’Antoni M. Alcover, l’Apòstol de la Llengua.

darreres notícies

et pot interessar