10.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 24 gener 2022
Un sector de la fortificació del castell de Santueri
Un sector de la fortificació del castell
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

El Ple de l’Ajuntament, amb els set vots a favor dels regidors dels partits de l’oposició (Bloc, PSOE, UP i Vox) i l’abstenció dels nou del govern local (PP, PI i Joan Aznar), ha acordat instar el Consell de Mallorca –institució que té les competències en Patrimoni– que iniciï l’expedient d’expropiació del castell de Santueri, de propietat privada.

El Bloc per Felanitx va presentar al Ple de dilluns una moció d’urgència per instar que s’obri aquest expedient per “l’incompliment de la llei que regula la conservació i obertura dels edificis catalogats com a Bé d’Interès Cultural (BIC)”. Són dos els principals arguments pels quals es demana l’actuació de la institució insular: que des de fa dos anys la fortificació està tancada quan hauria d’estar oberta al públic –per ser BIC– com a mínim quatre dies al mes, i per la manca de manteniment i conservació. Segons el Bloc, des de l’any 2014, que va tornar a obrir les portes després d’estar molts d’anys tancat, el manteniment ha estat nul. L’any 2011 el Consell ja va iniciar un expedient d’expropiació, però en aquell moment la propietat, la família Vidal, va reaccionar i va invertir –va dir– uns 600.000 euros. L’any 2014 es va obrir a les visites i va estar obert fins a finals del 2019. Amb l’inici de la pandèmia va tancar les portes i de llavors ençà no ha tornat a obrir, han informat els regidors ecosobiranistes a la moció presentada dilluns.

Durant el debat al Ple, el batle, en nom de l’equip de govern, va plantejar que abans d’anar directament a l’expropiació s’obrissin negociacions: “si el propietari vol vendre i el Consell comprar, el primer que haurien de fer seria intentar negociar una transmissió amistosa; seria molt més aviat”. Bloc i PSOE van optar per l’expropiació en considerar que existeix “desídia” per part de la propietat i que –com s’ha dit– no és la primera vegada que passa. “Santueri ha de ser públic i visitable”, va explicar la regidora Maria Mesquida (Bloc).

Recordem que durant anys partits polítics, entitats i associacions i molts de ciutadans demanaren que el Castell s’obrís al públic i que es restauràs. Davant aquella pressió popular, just abans de les eleccions del 2011 es va anunciar l’obertura de l’expedient d’expropiació. La propietat feu la maniobra de restaurar la part de la murada principal que amenaçava ruïna i també va condicionar l’interior per fer-lo visitable. Quan es va obrir, el març de 2014, el propietari, Xim Vidal, anuncià que continuaria invertint per millorar i consolidar la infraestructura, i fins i tot parlà de fer excavacions arqueològiques així com toca, amb arqueòlegs, i no amb aficionats, com va passar fa una grapada d’anys.

Ara, la pilota torna ser en mans de l’equip de govern del Consell (PSOE, Més i Podem) perquè el Castell sigui un bé públic, de tots els felanitxers i mallorquins. I si no és possible, almanco obligar la propietat que torni obrir les portes i que faci les millores de manteniment que requereix un bé d’aquesta envergadura.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar