21.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 12 abril 2024
L’avinguda, diumenge passat, amb les palmeres escapçades
L’avinguda, diumenge passat, amb les palmeres escapçades

Ja se n’han mort o se n’han escapçat el 80 % de les que hi havia. L’Ajuntament estudia què sembrar-hi

A poc a poc s’anaven morint, però aquestes darreres setmanes el becut vermell o morrut de les palmeres —com també és coneguda aquesta bestiola (Rhynchophorus ferrugineus)— ha fet una escabetxina de les grosses a les palmeres de l’avinguda de la República Argentina de Felanitx, principalment, però també a altres llocs, com la plaça d’Espanya (dita popularment “de ses Palmeres”, i a la qual aviat podran canviar el sobrenom), al passeig Joan Estelrich i les que quedaven al Camp d’Esports i que encara marcaven i recordaven l’antiga línia del tren.

Any 1963, inici del carrer
Any 1963, inici del carrer
Any 1982, on ara hi ha l’edifici de pisos, davant els bombers
Any 1982, on ara hi ha l’edifici de pisos, davant els bombers

 

Anys enrere, amb les palmeres en plena esplendor i creixent
Anys enrere, amb les palmeres en plena esplendor i creixent

 

Ens centram en l’avinguda R. Argentina, on la petjada de la seva mort s’ha fet més que palesa. Quan sortim del carrer del Convent i enfilam la “via Argentina”, el canvi de fesomia a què estàvem avesats les darreres dècades ha quedat ben marcat. Al primer tram, fins a la rotonda central, és on l’efecte del becut vermell ha deixat més marca.

Fins no fa gaire, a tota l’avinguda, comptant la rotonda, hi havia sembrades 71 palmeres. D’aquestes, en un recompte fet diumenge, n’hi havia només 15 de vives —i alguna que panteixa—; és a dir, els darrers quinze anys, 56 s’han mort o han estat escapçades. Una bona grapada, aquestes darreres setmanes. O sia, el 80 % de les palmeres d’aquesta avinguda s’han mort o tenen difícil reviscolar. Al que és l’avinguda pròpiament dita, de les 63 palmeres que hi havia, en queden 13 (50 de mortes). Enmig de la rotonda, de les 8, només 2 sobreviuen. Podria ser que alguna tornàs a brotar, però sense gaire esperances, segons el tècnic consultat. 

Del problema de les palmeres, se’n va parlar al Ple de l’Ajuntament a rotlo d’una pregunta de Xisco Duarte (PSOE) que s’interessà per saber noves sobre l’atac de la plaga del becut vermell i el tractament per combatre’l.

El batle, Jaume Monserrat (PI) explicà: “he demanat a l’empresa que fa els tractaments que ens informi de les actuacions que s’hi han fet. Estam descontents amb el que s’ha fet. Posam molt en dubte els resultats per l’augment de palmeres afectades, tenint un contracte de manteniment que se suposa que és per prevenir que això avanci. Demanarem què està passant”.

Joan Diego Vidal (Podem) es va interessar pel cost a què ha ascendit el tractament de les palmeres del municipi durant tots aquests anys que es fa. Per la seva part, un tècnic agrícola consultat ens han explicat que la calor intensa i prolongada d’aquest estiu podria haver ajudat que el becut n’hagi fet de les seves i hagi ajudat a aquesta mortaldat. L’Ajuntament estudia què fer-hi, quin tipus de palmera o un altre arbre seria més adient sembrar als llocs que queden buits.

Recordem que, a Mallorca, la primera palmera afectada per aquest animaló va ser l’octubre de 2006 a sa Ràpita i pocs mesos després ja començà a escampar-se per la nostra contrada, i ha fet matx, tant a jardins públics com privats.

darreres notícies

et pot interessar