23.4 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 7 octubre 2022
La majoria de caravanes i furgonetes adaptades aparquen ben arran de mar
La majoria de caravanes i furgonetes adaptades aparquen ben arran de mar

Tot just hem començat l’estiu i el problema a s’Algar i as Babo s’ha agreujat respecte als anys anteriors

Tot just ha començat l’estiu i des de fa setmanes ja hi ha una gran croada ciutadana, principalment a través de les xarxes socials, contra l’acampada i pernoctació de caravanes de tot tipus a dos espais emblemàtics per als felanitxers i que, a més, estan protegits per la Llei d’espais naturals, l’ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès): s’Algar i es Babo.

La majoria de ciutadans que opinen critiquen que els usuaris de les caravanes acampin, és a dir, muntin tendals annexos als vehicles i facin una estesa de cadires, taules i altres estris. I del que més es queixen és que molts se’n van a fer les feines per darrere les mates i converteixen el bell paratge en un autèntic femer. Aquest darrer cas es dona sobretot quan són usuaris de furgonetes, adaptades de qualsevol manera, que no duen serveis. En canvi, les caravanes més modernes sí que solen dur banys. Moltes de fotografies i vídeos avalen els fets denunciats. Mentrestant, les administracions –els polítics– es passen la pilota uns als altres sobre qui té competències per actuar-hi: Ajuntament, Consell, Govern, Demarcació de Costes i el Ministeri de Medi Ambient (com a propietari del terreny)…

No només estacionen, sinó que treuren cadires i altres estris d’acampada
No només estacionen, sinó que treuren cadires i altres estris d’acampada
As Babo aparquen ocupant dues o tres places de cotxe
As Babo aparquen ocupant dues o tres places de cotxe

Aquest no és un problema exclusiu de Felanitx, molts de municipis es troben en la mateixa situació. No hi ha suficients espais habilitats per a aquest tipus de vehicles. Es diu que el Consell Insular hi fa feina per trobar una solució. Mentrestant, els veïnats que passegen cada dia per s’Algar estan que trinen de veure el desgavell i “la ciutat sense llei” en què s’ha convertit una zona ANEI.

En el darrer Ple de l’Ajuntament, PSOE i Bloc s’interessaren per aquesta qüestió i denunciaren “la passivitat de la Policia Local, que no hi actua”. Es va debatre sobre qui en té les competències o quines pertoquen cadascú. S’ironitzà: “convindria que el inspectors de Costes fessin feina als vespres i durant els caps de setmana”. Però no es va posar cap solució damunt la taula. “S’està estudiant. Hi estam fent feina. Si tancam el camí de s’Algar afectarà a tothom”, va contestar el regidor de la Policia, Sebastià Adrover. “Cadascú té les seves competències”, va dir Miquel Lluís Mestre.

Fa mes de deu anys que les caravanes a aquests indrets ja eren un problema i encara no s’hi ha posat remei. L’estiu de 2015, amb el Bloc a la batlia, es col·locaren les pedres grosses al Babo perquè els vehicles hi poguessin aparcar més ordenadament, en bateria, però moltes caravanes són llargues i hi aparquen de manera que ocupen dues o tres places de cotxe. També, amb l’autorització de la Demarcació de Costes –que sembla que és qui en té les competències– se’n col·locaren a s’Algar. En aquell moment l’Ajuntament també obrí una sèrie d’expedients per infracció urbanística a les caravanes i durant uns anys la cosa es mig solucionà, però l’estiu passat i enguany s’ha tornat a desbordar. A s’Algar, qualque dia, principalment els caps de setmana, s’hi han arribat a comptar una quinzena de caravanes o furgonetes adaptades.


Un aparcament

El problema rau en el fet que les caravanes i furgonetes adaptades no van a estacionar al polígon industrial o a la via de circumval·lació, sinó que ho fan a una zona privilegiada de primera línia, ran de mar, en un espai natural, protegit.

En el Ple, el batle explicà que per adreçar aquesta situació “tenim propostes privades d’habilitar espais perquè hi aparquin, però entren en conflicte perquè són rústics. Ho traslladarem al Consell per si es pot estudiar aquesta proposta i donar-li forma. És un problema que s’ha de resoldre”.

Amb els anys que fa que se’n parla, una bona solució imminent sembla molt difícil, tenint en compte que són diverses les administracions que hi tenen a dir. Però els veïnats demanen una intervenció per erradicar el desgavell que hi ha des de fa uns mesos i alguns fan aquesta reflexió: si s’habilitàs una zona dins rústic, als afores del Port o al Polígon de Felanitx, ¿hi anirien o seguirien volent estar arran de mar, dins un espai protegit paradisíac com és s’Algar o es Babo amb unes vistes precioses? Aquesta és la qüestió i… quina solució té?

darreres notícies

et pot interessar

Raquel Vaquer Sunyer, investigadora en ciències marines

“Una àncora d’un vaixell d’uns quinze metres pot arrabassar una clapa de posidònia de 165 feixos”