ENTRANTS
Taula de formatge nadalenc
Ingredients:
· Formatge en crema
· Formatge cheddar ratllat
· Formatge gouda ratllat
· Cibulet picat
· All en pols
· Pebre bo
· Nous picades
· Nabius secs
· Galletes salades
El primer pas és mesclar tots els formatges dins un bol i mesclar-los bé fins a obtenir una crema homogènia.
Un cop mesclats, és el moment de donar-li gust, hi afegim: el cibulet picat, l’all en pols i un polsim de pebre boi els mesclam a fi que quedin ben integrats.
Seguidament, amb les mans donam forma de bolla a aquesta mescla i la guardam dins la gelera mínim trenta minuts.
Passat aquest temps treim la bolla i la col·locam dins un plat gros. Empolvoram un plat amb la nou picada i els nabius secs i passam la bolla per damunt assegurant-nos que quedi ben coberta pertot.
Ho servim amb galletes.
Nota: aquest plat és millor preparar-lo amb antelació i deixar-lo un dia dins la gelera.
PRIMER PLAT
Crema de marisc
Ingredients:
· 800 ml de brou de peix
· 2 pastanagues
· 1 ceba
· 4 cullerades de tomàtiga triturada
· 1 rajolí de vi pedro ximenes
· 600 g de gambes congelades
· 200 g de musclos
· 200 g de copinyes
· 8 llagostins cuits
· Cibulet
· Oli d’oliva verge
· Sal pebre bo
Posam el peix net a bullir per fer el brou.
Pelam les pastanagues i les feim trossos. Picam la ceba i la sofregim dins una casserola amb quatre cullerades d’oli d’oliva. Afegim el vi pedro ximenes i ho remenam fins que s’evapori l’alcohol. Incorporam la tomàtiga triturada, ho remenam i ho deixam coure fins que espesseixi.
Després hi posam les gambes, salpebram i ho cobrim amb el brou calent deixant-lo coure vint minuts a foc suau.
Mentre es fa, cuinam les copinyes i els musclos al vapor i pelam les coes dels llagostins cuits.
Retiram la preparació de la crema del foc i la trituram, si la volem més fina la passarem pel xinès.
La servirem amb les copinyes, els musclos i els llagostins per damunt amb dos brotets de cibulet.
SEGON PLAT
Milfulls de salmó i llagostins
Ingredients:
· 100 g de llagostins
· 150 g d’espinacs
· 20 g de formatge ratllat
· 2 lloms de salmó
· 2 làmines de milfulls
· Sal
· Pebre bo
· 2 vermells d’ou
Per començar, pelam els llagostins i els saltam dins una paella. Dins el mateix oli, saltam els espinacs rentats i picats.
Preparam una beixamel i mesclam els llagostins amb la meitat de la beixamel i els espinacs amb l’altra meitat més 20 g de formatge ratllat.
Encenem el forn a 190 °C, folram una safata amb paper de forn i estenem una làmina de milfulls. La col·locam damunt dos lloms de salmó, ho salpebram i ho cobrim amb la mescla dels espinacs i després amb la dels llagostins. Ho tapam tot amb una altra làmina de milfulls.
Retallam el sobrant de la pasta i pintam les voreres amb vermell d’ou batut pressionant perquè quedi la pasta ben tancada. Acabam de pintar tota la superfície amb el vermell d’ou i enfornam de quinze a vint minuts.
POSTRES
Flam de torró
Ingredients
· 6 ous
· 100 g de sucre
· 1 litre de llet
· 1 barra de torró fluix de Xixona
Per al caramel:
· 200 g de sucre
· 4 cullerades d’aigua
Primer preparam el caramel posant els 200 g de sucre amb aigua dins una casserola al foc. Sense remenar esperam que agafi el color que ens agradi i ho abocam dins el motlo que utilitzarem per al flam.
Preparam el flam. Dins un bol batem els ous amb 100 g de sucre. Hi afegim la llet i el torró que prèviament haurem esmicolat amb una forqueta. Ho batem tot junt i abocam la mescla dins el motlo.
Col·locam el motlo dins una safata amb dos dits d’aigua i ho enfornam al bany maria uns cinquanta minuts a 180 °C.
Ho deixam refredar i ho desemmotllam.



