Aprovat el Catàleg de camins públics
El Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment el Catàleg municipal de camins públics, un document informatiu del patrimoni de vials públics que tenim al municipi.
Fa temps que l’elaboració d’aquest catàleg està en marxa. Ara s’han esmenat unes deficiències que havia detectat el Consell de Mallorca i, amb aquesta aprovació inicial, es posarà a exposició pública. Excepcionalment, hi estarà dos mesos perquè tots els veïnats, afectats o interessats, el puguin consultar, tant en paper, a la sala, en hores d’oficina, com a la pàgina web de l’Ajuntament.
“Volem que després d’aquests dos mesos d’exposició pública surti una vertadera adaptació a la realitat. L’Ajuntament no es vol fer seu cap camí que no sigui de titularitat pública”, va dir el regidor d’Urbanisme, Jaume Monserrat.
Per la seva part, el Bloc, ja va anunciar que hi presentarà al·legacions.
Finalment, es va aprovar amb els vots a favor de PP, PI, Bloc i Vox, i l’abstenció del PSOE.
Canvis a la normativa per legalitzar edificacions en sòl rústic
El Ple també va modificar les condicions generals d’estètica de les cobertes de les edificacions, construccions o instal·lacions susceptibles de legalització extraordinària.
Això significa que, amb condicions, es podran legalitzar boveres, parells, portasses de tractors, magatzems i altres elements que anys enrere es feien devora les cases de fora vila, per a ús agrícola.
Es va aprovar amb els vots a favor de PP, PI i Vox, l’abstenció del Bloc i en contra, el PSOE.
La gestió del complex poliesportiu Guillem Timoner
Amb els vots a favor de PP, PI i Vox, i l’abstenció de Bloc i PSOE, es va aprovar l’estudi de viabilitat econòmica i financera i també determinar el sistema de gestió del complex poliesportiu Guillem Timoner.
Des del 2022 la gestió està fora de contracte i es va prorrogant. El regidor Toni Peña va explicar que després d’haver modificat les ordenances de preus, s’ha fet aquest estudi que marcarà el nou contracte de gestió indirecte que ara es traurà a licitació.
Canvi de sessions plenàries
Per mor d’així com cauen sempre les festes de Sant Agustí i seguidament les de Cas Concos, es va considerar que era més convenient fer el ple municipal el segon dilluns d’agost —que encara no hem entrat dins les festes— que no la segona setmana de setembre. Així, per unanimitat s’acordà que no hi haurà ple els mesos de gener i de setembre.
Els locals del c. Assumpció també es podran convertir en habitatge
El Ple va aprovar modificar l’acord plenari que va limitar la reconversió de locals existents en habitatges a preu limitat, d’acord amb la llei aprovada pel Govern balear.
A l’eix de carrers comercials de Portocolom en els quals no es permet la reconversió de locals en habitatges hi ha el carrer Assumpció. Ara, s’ha tret aquest carrer d’aquesta limitació i així es permetrà que locals que fa anys estan tancats es puguin reconvertir en habitatges.
L’acord es va aprovar amb els vots a favor de PP i PI, i l’abstenció de PSOE, Bloc i Vox.
Es demana la reversió de la Casa del Mar del Port
Per unanimitat de tots els partits, el Ple va acordar demanar la reversió del solar cedit gratuïtament fa més de 30 anys a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) en el qual hi ha la Casa del Mar de Portocolom.

Recordem que ja fa uns mesos, la junta de govern local (l’òrgan municipal de l’equip de govern que es reuneix setmanalment) va demanar a la TGSS la reversió d’aquest edifici, que els hi va ser cedit fa unes tres dècades per a uns usos concrets que ara ja no s’hi fan. De fet, fa un parell d’anys que està tancat i abandonat.
La TGSS va presentar al·legacions a la petició municipal, entre altres que havia de ser un acord municipal qui ho demanàs. Per això, dilluns el Ple, amb els vots a favor de tots els partits, ha tornat a demanar la reversió.
A més la TGSS considera que l’Ajuntament els hauria de pagar un milió d’euros per recuperar l’edifici, bé, tot el solar.
Hi ha números que aquest cas acabi amb un llarg litigi.
Memòria democràtica
El Bloc per Felanitx i Més per Mallorca varen presentar una moció per tal que l’Ajuntament redactàs i aprovàs una ordenança municipal de memòria democràtica.
Miquel Rosselló (Bloc) va explicar que davant les retallades que es fan amb el pacte PP-Vox al Govern en matèria de memòria democràtica, i prenent com a exemple altres municipis com Esporles, Inca o Manacor, redactar una ordenança amb aquest sentit; però la iniciativa no va prosperar perquè PP i Vox (nou vots) ho varen rebutjar. El PP va argumentar que està ben regulat amb la normativa autonòmica que hi ha vigent.
Varen votar a favor de la moció el Bloc, el PSOE i el PI.